Red velvet cake z sernikiem na zimno

Kolejna propozycja na Walentynki. Bardzo wilgotne ciasto red velvet w połączeniu z kremowym sernikiem na zimno, z dodatkiem białej czekolady. Zainspirowałam się przepisem ze strony Moje Wypieki. Tam sernik jest pieczony w kąpieli wodnej.  Ja postanowiłam zmodyfikować przepis pod swoje kubki smakowe. Nadal jest smacznie. Bardzo mi odpowiada ta kompozycja kolorystyczna. Idealna propozycja na święto zakochanych.

Red velvet cake z sernikiem na zimno

Ciasto red velvet najlepiej upiec dzień wcześniej . Na wystudzone ciasto będzie wylewana tężejąca masa serowa , która musi być wylana niedługo po jej przygotowaniu . Składniki na ciasto Red Velvet:

Ingredients
  

  • 2 szkl mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 łyżki kakao
  • szczypta soli
  • 1 duże jajko
  • 1 szklanka oleju słonecznikowego
  • 3/4 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki octu
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 50 ml czerwonego barwnika w płynie

Składniki na białą masę sernikową:

  • 750 g sera typu Philadelphia może być zmielony twaróg
  • 150 g cukru 3/4 szklanki
  • Sok z 1 pomarańczy lub cytryny
  • 7 listków żelatyny
  • 200 g białej czekolady

Krem z serka kremowego:

  • 170 g serka kremowego philadelphia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Instructions
 

  • Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  • Spód tortownicy o o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
  • Mąkę, kakao i sól przesiać do miski. Dodać cukier, wymieszać.
  • W osobnej  misce roztrzepać widelcem jajko .Dodać olej, maślankę lub jogurt naturlany , barwnik. Wymieszać mikserem  całość  do połączenia  składników .
  • Składniki suche wsypać do składników mokrych, wymieszać widelcem na gładką masę .Mieszając tylko w jednym kierunku.
  • Do małej miseczki wlać ocet, dodać sodę, wymiesza do powstania piany i szybko. wlać do ciasta, wymieszać. Ciasto wyłożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać.
  • Piec w temperaturze 180ºC przez około 30 minut, lub do tzw. suchego patyczka. Przestudzić w formie, wyjąć i całkowicie ostudzić. Ciasto Red Velvet, wyrównać ścinając wierzch  (by było proste, bez górki), ścinki ciasta zachować i pokruszyć.Umieścić ponownie w tortownicy

Na białą masę sernikową:

  • Do miski włożyć ser, zmiksować mikserem lub ubić trzepaczką z cukrem.  Wycisnąć sok z pomarańczy lub cytryny, dodać do masy
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do rozpuszczonej , ciepłej żelatyny dodać roztopioną czekoladę i wymieszać na jednolitą masę. Następnie dodać 2-3 łyżki masy serowej za każdym razem mieszając. Teraz można już przelać żelatynę do masy serowej i zmiksować.
  • Na upieczone i ostudzone ciasto red velvet wylać tężejącą masę serową i wstawić do lodówki na kilka godzin . Kiedy masa stężeje wyciągnąć z tortownicy. Wierzch i boki wysmarować kremem i obsypać okruszkami. Schłodzić.
  • Przechowywać w lodówce.

Krem z serka kremowego:

  • W misie połączyć składniki do uzyskania kremowej konsystencji

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube