Pierogi z pastą z kurczaka. Jakis czas temu robiłam pastę z kurczaka. Oczywiście musiałam zrobic dla całej armii, jakżeby inaczej 😉 Nadmiar postanowiłam wykorzystać do pierogów, żeby pastę podac w nowej odsłonie. To był bardzoo dobry pomysł. Ciasto pierogowe świetnie smakują z pikantną pastą z kurczaka.
Pierogi z pastą z kurczaka
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Pasta z kurczaka
- 2 ugotowane udka z kurczaka z rosołu, bez kości i bez chrząstek
- 200 g serka philadelphia
- 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- sól i pieprz do smaku
- 2 łyzki pasty tagine
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
Na ciasto pierogowe
- 260 g mąki
- 120 ml wody
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
- 30 g masła
Instrukcje
Pasta z kurczaka
- Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.
Na ciasto pierogowe
- Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.
- Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
- Dodatkowo: podsmazona cebulka lub boczek do okraszenia
Słowo kluczowe danie mięsne, kurczak, pierogi
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp