Szukaj
Close this search box.

Pierogi z pastą z kurczaka/Ravioli with chicken paste filling


Pierogi z pastą z kurczaka. Jakis czas temu robiłam pastę z kurczaka. Oczywiście musiałam zrobic dla całej armii, jakżeby inaczej 😉 Nadmiar postanowiłam wykorzystać do pierogów, żeby pastę podac w nowej odsłonie. To był bardzoo dobry pomysł. Ciasto pierogowe świetnie smakują z pikantną pastą z kurczaka.

Pierogi z pastą z kurczaka

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Pasta z kurczaka

  • 2 ugotowane udka z kurczaka z rosołu, bez kości i bez chrząstek
  • 200 g serka philadelphia
  • 10 połówek pomidorów suszonych z zalewy oliwnej
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyzki pasty tagine
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego

Na ciasto pierogowe

  • 260 g mąki
  • 120 ml wody
  • 1 jajko
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 30 g masła

Instrukcje
 

Pasta z kurczaka

  • Cebulę podsmażyć na oleju. W misie blendera umieścic cebulę, mięso, pomidory suszone, ser i pastę tagine. Doprawić do smaku. Zmiksować na kremową konsystencję.

Na ciasto pierogowe

  • Mąkę wymieszać z solą, dodać jajko i masło. Wymieszać . Dodać wodę i zagnieść do uzyskania gładkiego ciasta. Odstawić na bok żeby poleżało.
  • Ciasto rozwałkować na cienki placek . Z ciasta szklanką wyciąć koła. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
  • Dodatkowo: podsmazona cebulka lub boczek do okraszenia
Słowo kluczowe danie mięsne, kurczak, pierogi

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube