Rolada malinowa. Biszkoptowa rolada z nadzieniem z bitej śmietany i malinowego kremu ( curd) ze świeżymi malinami. Słodko, kremowo, kwaskowo i pysznie.
Rolada malinowa
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
12 hours hrs
Total Time 13 hours hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Malinowy krem ( można zrobić dzień wcześniej )
- Na malinowy curd
- 10 żółtek
- 250 gr drobnego cukru
- 200 gr miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gr mrożonych malin mogą być świeże
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo
- 350 g świeżych malin
Na ciasto
- 9 jaj żółtka i białka osobno
- 270 g mąki tortowej
- 270 g drobnego cukru
- Na krem
- 300 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki cukru pudru
- Dodatkowo
- 350 g świeżych malin
Instructions
Malinowy krem
- Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu
Na ciasto
- W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Wystudzić
Na krem śmietanowy
- Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu
Na roladę
- Wierzch rolady nasączyć ananasowym sokiem. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu malinowym kremem, posypać malinami. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Keyword kremy, królik na słodko, maliny, rolada
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp