Szukaj
Close this search box.

Rolada malinowa

Rolada malinowa. Biszkoptowa rolada z nadzieniem z bitej śmietany i malinowego kremu ( curd) ze świeżymi malinami. Słodko, kremowo, kwaskowo i pysznie.

Rolada malinowa

Prep Time 30 minutes
Cook Time 30 minutes
12 hours
Total Time 13 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12

Ingredients
  

Malinowy krem ( można zrobić dzień wcześniej )

  • Na malinowy curd
  • 10 żółtek
  • 250 gr drobnego cukru
  • 200 gr miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • 700 gr mrożonych malin mogą być świeże

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru

Na krem

  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru

Dodatkowo

  • 350 g świeżych malin

Na ciasto

  • 9 jaj żółtka i białka osobno
  • 270 g mąki tortowej
  • 270 g drobnego cukru
  • Na krem
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Dodatkowo
  • 350 g świeżych malin

Instructions
 

Malinowy krem

  • Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu

Na ciasto

  • W dużej misie umieścić żółtka i cukier. Ubić do uzyskania jasnej, puszystej masy jajecznej. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę. Wymieszać delikatnie do połączenia składników. W osobnej misce na sztywno ubić białka. Dodać do ciasta w trzech turach za każdym razem mieszając do połączenia składników. Dużą blachę wyłożyć papierem pergaminowym. Rozsmarować równo ciasto i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 Piec około 15-20 min. Wystudzić

Na krem śmietanowy

  • Ubić śmietanę z cukrem do uzyskania puszystego kremu

Na roladę

  • Wierzch rolady nasączyć ananasowym sokiem. Posmarować bitą śmietaną i na wierzchu malinowym kremem, posypać malinami. Zwinąć w roladę. Wstawić do lodówki na dwie godziny do schłodzenia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
Keyword kremy, królik na słodko, maliny, rolada

 

 

 

 

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube