Czekoladowe ciasto z malinami i malinowym curdem. Mocno czekoladowe i wilgotne ciasto nadziane malinami i na wierczchu polane malinowym curdem, czyli kremem na bazie malinowego puree, zółtek, cukru i masła. Całość uzależniająca.
Czekoladowe ciasto z malinami i malinowym curdem
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na malinowy curd
- 10 żółtek
- 250 gr drobnego cukru
- 200 gr miękkiego masła
- 2 cytryny
- 700 gr mrożonych malin mogą być świeże
Na ciasto
- 1,5 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jaja
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 2 łyżki kakao
- 7 łyżek wody
- 250 g masła
- 500 g świeżych malin
Instrukcje
Na malinowy curd
- Mrożone maliny umieścić w garnuszku. Dodać jedną łyżkę cukru . Podgrzać i zagotować do rozpuszczenia się cukru, zestawić z ognia . Zblendować maliny na gładką masę.(W razie konieczności przetrzec przez sitko )
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać malinowe pure.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno malinową tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu
Na ciasto
- Masło rozpuścić z cukrem, kakao i wodą. Wystudzić
- Wystudzoną masę wymieszać z żółtkami, mąką, proszkiem i sodą. Dodać ubitą pianę z białek. Ma koniec delikatnie wmieszać maliny
- Piec w 180 stopniach w średniej formie około godziny aż drewniany patyczek będzie suchy.
- W wystudzonym cieście długim patyczkiem zrobic otwory. Na wierzchu rozsmarować malinowy krem tak żeby wpłynął do środka otworów
Słowo kluczowe kremy, królik na słodko, maliny, wegetariańskie