Rabarbarowy krem ( curd ) to kolejna odsłona kremu na bazie masła, cukru i żółtek oraz puree owocowego. Taki krem jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów. Równie świetnie wyjada się go bezpośrednio łyżeczką ze słoika. Ten rabarbarowy ma przyjemny kwaskowy smak. W tle wyczuwalna jest charakterystyczna, maślana nuta. Odkąd odkryłam cytrynowy krem (lemon curd), eksperymentuje z różnymi owocami i tworzę w swojej kuchni kolejne kremy.
Rabarbarowy krem (curd)
Składniki
- 10 żółtek
- 250 gram drobnego cukru
- 200 gram miękkiego masła
- 2 cytryny
- rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka
Instrukcje
- Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
- Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
- W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
- Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .