Szukaj
Close this search box.

Rabarbarowy krem ( curd )

Rabarbarowy krem ( curd ) to kolejna odsłona kremu na bazie masła, cukru i żółtek oraz puree owocowego.  Taki krem jest świetnym dodatkiem do ciast, deserów. Równie świetnie wyjada się go bezpośrednio łyżeczką ze słoika. Ten rabarbarowy ma przyjemny kwaskowy smak. W tle wyczuwalna jest charakterystyczna, maślana nuta. Odkąd odkryłam cytrynowy krem (lemon curd), eksperymentuje z różnymi owocami i tworzę w swojej kuchni kolejne kremy.  

Rabarbarowy krem (curd)

Składniki
  

  • 10 żółtek
  • 250 gram drobnego cukru
  • 200 gram miękkiego masła
  • 2 cytryny
  • rabarbar w puszce- 2 sztuki 540 gram jedna sztuka

Instrukcje
 

  • Rabarbar odcedzić z soku na sitku. Zblendować na gładką masę.
  • Miękkie masło umieścić w żaroodpornej misce. Dodać cukier. Krótko wymieszać mikserem. Następnie dodać żółtka. Dodać sok wyciśnięty z cytryn i wymieszać do powstania gładkiej masy. Na koniec dodać rabarbarowe puree.
  • W garnku podgrzać wodę . Na garnku postawić masę jajeczno- rabarbarową, tak żeby dno miski nie dotykało gorącej wody.
  • Mieszać masę powoli aż zgęstnieje do konsystencji budyniu .

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube