Obłędny chutney z rabarbaru. Świetny jako dodatek do mięsa czy na kanapkę. Jego kwaskowy smak podkreśla smak delikatnych potraw. Dla mnie petarda.
Rabarbarowy chutney
Składniki
- 600 g rabarbaru
- 2 jabłka
- 2 czerwone cebule
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 gram rodzynek
- 150 g brązowego cukru
- 3 cm korzenia imbiru
- 50 ml octu jabłkowego
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka płatków chilli
- 1 łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki mielonego kminku
- goździki mielone
Instrukcje
- Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.