Rabarbarowy chutney

Obłędny chutney z rabarbaru. Świetny jako dodatek do mięsa czy na kanapkę. Jego kwaskowy smak podkreśla smak delikatnych potraw. Dla mnie petarda.

Rabarbarowy chutney

Ingredients
  

  • 600 g rabarbaru
  • 2 jabłka
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 gram rodzynek
  • 150 g brązowego cukru
  • 3 cm korzenia imbiru
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka płatków chilli
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • ½ łyżeczki mielonego kminku
  • goździki mielone

Instructions
 

  • Obrane łodygi rabarbaru i jabłko pokroić w grubą kostkę. Umytą i oskrobaną marchewkę pokroić w drobna kostkę. Cebulę pokroić w cienkie półplasterki, czosnek w drobną kostkę a imbir zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami. Wszystko umieścić w garnku z grubym dnem. Dodać żurawinę i rodzynki. Dodać goździki do smaku. Wrzucić pozostałe przyprawy. Dodać cukier i ocet jabłkowy. Dusić na wolnym ogniu przez około 45 min. Cały czas mieszać. Dusić do momentu odparowania płynu i uzyskania gęstej konsystencji.

 

P1014255.JPG

P1014246.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube