Quiche z tortilli i kaszy gryczanej ze szparagami. Nadzienie z kaszy gryczanej połączonej z jajkami. Do tego szparagi zapieczone w masie z kaszy gryczanej. Danie nie tylko efektownie wygląda, ale też bardzo dobrze smakuje.
Quiche z tortilli i kaszy gryczanej ze szparagami
Ingredients
Na nadzienie z kaszy gryczanej
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- kmin mielony
- czubryca
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 jabłka pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- 40 g oleju rzepakowego
- 250 g ugotowanej białej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
- 1/2 łyżeczki świeżego tymianku
- 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Dodatkowo
- 5 placków tortilli
- 4 jajka
- parmezan opcjonalnie
- pęczek podgotowanych szparagów
Instructions
- Ugotować białą kaszę gryczaną
- Na patelni umieścić olej i dodać pokrojoną cebulę i jabłko. Dodać przyprawy (liść laurowy, jałowiec i ziele angielskii brązowy cukier. Podsmażyć przez kilka minut.Usunąć ziarna przypraw i liść laurowy.
- Do naczynia blendera wrzucić fasolę, sos sojowy, tymianek, majeranek, świeżą natkę pietruszki oraz przyprawy. Zmiksować do uzyskania pasty. Dodać cebulę z jabłkami oraz kaszę gryczaną i dokłądnie wymieszać
Wykonanie
- Tortownicę wyłożyć plackami tortilli. Masę z kaszy gryczanej wymieszać z roztrzepanymi jajkami i parmezanem. Wylać do tortownicy. Wierzch wyłożyć podgotowanymi przez chwilę szparagami. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około 40 min. Podawać na ciepło lub na zimno.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp