Quiche z papryką i kozim serem. Kruche ciasto wypełnione nadzieniem z koziego sera, jajek i śmietanki i wykończone karmelizowanymi paprykami. Świetnie nadaje się na przekąskę lub na danie obiadowe. Polecam!
Quiche z papryką i kozim serem
Ingredients
- Quiche z papryką
- Na okrągłą formę do tart o średnicy 24 cm
Na kruche ciasto
- 250 g mąki pszennej lub krupczatki
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 5 g soli
- 50 ml wody
Na nadzienie
- 4 jajka
- 1/3 szklanki 80 ml śmietanki kremowej 30 %
- 40 g startego sera parmezan
- 1 łyżka listków świeżego świeżego tymianku
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 200 g sera koziego pokruszonego
- 250 gram małych papryk (wcześniej skarmelizowanych
Instructions
Na kruche ciasto
- Mąkę wysypać na stolnicę, dodać zimne masło i posiekać nożem. Połączyć z żółtkiem, solą i wodą, szybko wyrobić. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzać do temp. 190 stopni. Ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Docisnąć, nadmiar ciasta odciąć wałkiem. Ciasto przykryć folią aluminiową, wsypać groch lub kaszę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 15-20 minut, po tym czasie zdjąć folię z grochem i dopiec kolejne 5-10 minut. Upieczone ciasto przestudzić przed nałożeniem masy
Na nadzienie
- Do większej miski wbić jajka, doprawić solą i pieprzem, roztrzepać widelcem. Dodać śmietankę i starty na tarce ser parmezan , pokruszony kozi ser, tymianek i szczypiorek .
- Masę jajeczną wylać na podpieczony spód, ułożyć połówki papryk.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25- 30 minut, do czasu aż masa będzie zastygnięta.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp