Puree z kalafiora z piersią z kaczki. Pyszne i stosunkowo łatwe danie. Kremowe puree z kalafiora z dodatkiem gałki muszkatołowej i mielonego kminku. Do tego pierś z kaczki i chrupiąca sałatka z selera naciowego, jabłka, awokado i ogórka z musztardowo miodowym dressingiem.
Puree z kalafiora z piersią z kaczki
Składniki
Na puree z kalafiora
- 250 g kalafiora bez łodyżek, podzielonego na różyczki
- sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
- śmietana 36 % opcjonalnie
- gałka muszkatołowa
- mielony kmin rzymski
Na kaczkę
- 2 piersi kaczki ze skórką każda po ok. 200 – 250 g
Na sałatkę
- 2 łodygi selera naciowego pokrojonego w kostkę
- 1/2 ogórka pokrojonego w kostkę
- 1 awokado pokrojone w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- sól
- pieprz
- majonez opcjonalnie
- musztarda gruboziarnista
Instrukcje
Na puree z kalafiora
- Kalafiora włożyć do garnka, zalać bulionem i gotować przez 10 minut, aż do miękkości. Odcedzić i zmiksować na purée, doprawić solą, pieprzem oraz gała muszkatołową i kminkiem. Wymieszać ze śmietaną.
Na kaczkę
- Pierś z kaczki przed przygotowaniem wyjąć z lodówki i pozostawić na wierzchu żeby była w temperaturze pokojowej . Piekarnik nagrzać do 200 st. Piersi kaczki naciąć nożem w kratkę od strony ze skórą. Uważać żeby nie uszkodzić mięsa. Doprawić pieprzem i solą. Ułożyć na zimnej patelni z grubym dnem skórką do dołu i podgrzewać na umiarkowanym ogniu stopniowo wytapiając skórkę. Cały proces powinien zająć do 14 minut .Następnie przewrócić mięso skóra do góry i podsmażyć ok. 2 minut.
- Podsmażone piersi wstawić do nagrzanego piekarnika. Rączkę patelni wcześniej owinąć folia aluminiowa . Jeśli rączka patelni nie może być używana w piekarniku, przełożyć piersi do naczynia żaroodpornego (najlepiej nagrzewanego razem z piekarnikiem), skórką do góry. Piec przez 8 minut. Wyjąć piersi na talerz i odczekać 5 minut przed pokrojeniem.
Na sałatkę
- Wszystkie składniki wymieszać w misce i doprawić do smaku majonezem i musztardą.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp