Dyniowe curry podawane z dorszem. Pikantne, aromatyczne curry z dodatkiem delikatnej dyni podawane z rybą. W curry lubię ten dodatek przypraw, które czynią je niepowtarzalnym. Danie nieskomplikowane do przyrządzenia i dodatkowo bardzo smaczne.
Dyniowe curry z dorszem
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 45 minutes mins
Total Time 1 hour hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
Na curry
- 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
- 100 gr zielonej fasoli soi
- 1 łyżka oleju
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 200 gr dyni pokrojonej w kostkę
- 1 łyżka startego imbiru
- ½ łyżki startego czosnku
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
- 8 pomidorów koktajlowych obranych ze skórki
- 1/2 szklanki passaty pomidorowej
- 1 puszka pomidorów
- 150 ml mleka kokosowego
- świeża kolendra
Na dorsza
- 4 filety z dorsza
- 3 łyżki oliwy
- sól
- pieprz
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki oregano
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
Instructions
Na curry
- W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do zrumienienia.
- Dodać przyprawy i chwilę razem podsmażyć. Podlewać odrobiną wody gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię. Dusić kilka minut. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół.
- Wlać passatę pomidorowa i pomidory z puszki, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać czarną fasole i zieloną fasolę soi. Dolać 1/4 szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
- Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.
Na dorsza
- Umyte i osuszone na ręczniku papierowym filety doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć dorsza i smażyć na złoty kolor po ok. 5 minut, z każdej strony.
- Dorsza podawać z curry. U mnie dodatkowo karmelizowane papryki
Keyword curry, dorsz, dynia
Pumpkin curry served with cod
For curry
- 1 can of black beans in the marinade
- 100 gr green soya bean
- 1 tablespoon of oil
- 1 onion diced
- 200 gr of pumpkin cut into cubes
- 1 tablespoon of grated ginger
- ½ tablespoons of grated garlic
- ½ teaspoon ground cardamom, cumin, turmeric, cinnamon, coriander, sweet and hot peppers
- 8 cocktail tomatoes peeled
- 1/2 cup of tomato passata
- 1 can of tomatoes
- 150 ml of coconut milk
- fresh coriander
For cod
- 4 cod fillets
- 3 tablespoons of oil
- salt
- pepper
- 2 cloves of garlic squeezed through the press
- 1/2 teaspoon sweet pepper
- 1/2 teaspoon of turmeric
- 1/2 teaspoon of oregano
- 1/2 teaspoon of hot pepper
For curry
- Place the diced onion in a pot on a small amount of oil. Season with salt, grated ginger, and garlic. Mix occasionally. Fry until browned.
- Add spices and fry together. Add little water if ingredients start sticking to the bottom of the pot. Add a diced pumpkin. Simmer for a few minutes. Add cocktail tomatoes cut in half.
- Pour the tomato passata and tomatoes from the can, cook for about 7 minutes stirring constantly. Add black beans and green soy bean. Add 1/4 cup boiling water and bring to the boil. Cook for approx. 20 – 30 minutes without covering with moderate heat, stir briefly.
- Damp coconut milk in a bowl with a few tablespoons of warm water, adding a few tablespoons of the mixture and mix again. Pour into the pot stirring vigorously. Cook on a moderate heat for several minutes until the sauce gets thick.
For cod
- Washed and dried on paper towels fillets season with salt, pepper, and spices. Heat the oil in a frying pan. Place the cod and fry in golden color about 5 minutes, on each side.