Szukaj
Close this search box.

Dyniowe curry podawane z dorszem/Pumpkin curry served with cod

Dyniowe curry podawane z dorszem. Pikantne, aromatyczne curry z dodatkiem delikatnej dyni podawane z rybą. W curry lubię ten dodatek przypraw, które czynią je niepowtarzalnym. Danie nieskomplikowane do przyrządzenia i dodatkowo bardzo smaczne.

 

Dyniowe curry z dorszem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na curry

  • 1 puszka czarnej fasoli w zalewie
  • 100 gr zielonej fasoli soi
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 200 gr dyni pokrojonej w kostkę
  • 1 łyżka startego imbiru
  • ½ łyżki startego czosnku
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu kuminu, kurkumy, cynamonu, kolendry, słodkiej i ostrej papryki
  • 8 pomidorów koktajlowych obranych ze skórki
  • 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów
  • 150 ml mleka kokosowego
  • świeża kolendra

Na dorsza

  • 4 filety z dorsza
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki

Instrukcje
 

Na curry

  • W garnku na małej ilości oleju zeszklić obraną i pokrojoną w kostkę cebulę. Doprawić solą, startym imbirem i czosnkiem .Mieszać od czasu do czasu. Smażyć do zrumienienia.
  • Dodać przyprawy i chwilę razem podsmażyć. Podlewać odrobiną wody gdyby składniki zaczęły przywierać do dna garnka. Dorzucić pokrojoną w kostkę dynię. Dusić kilka minut. Dodać pomidory koktajlowe przekrojone na pół.
  • Wlać passatę pomidorowa i pomidory z puszki, posolić i gotować przez ok. 7 minut co chwilę mieszając. Dodać czarną fasole i zieloną fasolę soi. Dolać 1/4 szklanki wrzącej wody i zagotować. Gotować przez ok. 20 – 30 minut bez przykrycia na umiarkowanym ogniu, co chwilę zamieszać.
  • Mleko kokosowe roztrzepać w misce z kilkoma łyżkami ciepłej wody dolewając kilka łyżek wywaru z potrawy i ponownie wymieszać. Wlewać do garnka z potrawą energicznie mieszając łyżką. Gotować dalej całość na umiarkowanym ogniu jeszcze przez kilkanaście minut aż sos się zagęści od czasu do czasu mieszając.

Na dorsza

  • Umyte i osuszone na ręczniku papierowym filety doprawić solą, pieprzem i przyprawami. Na patelni rozgrzać oliwę. Włożyć dorsza i smażyć na złoty kolor po ok. 5 minut, z każdej strony.
  • Dorsza podawać z curry. U mnie dodatkowo karmelizowane papryki
Słowo kluczowe curry, dorsz, dynia
 

 

 

 

Pumpkin curry served with cod

 

For curry

  • 1 can of black beans in the marinade
  • 100 gr green soya bean
  • 1 tablespoon of oil
  • 1 onion diced
  • 200 gr of pumpkin cut into cubes
  • 1 tablespoon of grated ginger
  • ½ tablespoons of grated garlic
  • ½ teaspoon ground cardamom, cumin, turmeric, cinnamon, coriander, sweet and hot peppers
  • 8 cocktail tomatoes peeled
  • 1/2 cup of tomato passata
  • 1 can of tomatoes
  • 150 ml of coconut milk
  • fresh coriander

For cod

  • 4 cod fillets
  • 3 tablespoons of oil
  • salt
  • pepper
  • 2 cloves of garlic squeezed through the press
  • 1/2 teaspoon sweet pepper
  • 1/2 teaspoon of turmeric
  • 1/2 teaspoon of oregano
  • 1/2 teaspoon of hot pepper

For curry

  1. Place the diced onion in a pot on a small amount of oil. Season with salt, grated ginger, and garlic. Mix occasionally. Fry until browned.
  2. Add spices and fry together. Add little water if ingredients start sticking to the bottom of the pot. Add a diced pumpkin. Simmer for a few minutes. Add cocktail tomatoes cut in half.
  3. Pour the tomato passata and tomatoes from the can, cook for about 7 minutes stirring constantly. Add black beans and green soy bean. Add 1/4 cup boiling water and bring to the boil. Cook for approx. 20 – 30 minutes without covering with moderate heat, stir briefly.
  4. Damp coconut milk in a bowl with a few tablespoons of warm water, adding a few tablespoons of the mixture and mix again. Pour into the pot stirring vigorously. Cook on a moderate heat for several minutes until the sauce gets thick.

For cod

  1. Washed and dried on paper towels fillets season with salt, pepper, and spices. Heat the oil in a frying pan. Place the cod and fry in golden color about 5 minutes, on each side.
 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube