Dyniowe bułeczki z nadzieniem serowym. Jedne z lepszych drożdżówek, jakie ostatnio jadłam. Podczas porządków z szafkach, znalazłam puszkę dyniowego puree. Dzieki temu znalezisku, powstały delikatnem puszyste i obłednie smaczne dyniowe bułeczki z nadzieniem z białego sera.
Pumpkin buns with philadelphia filling
Prep Time 30 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
1 hour hr 30 minutes mins
Total Time 2 hours hrs 30 minutes mins
Course Breakfast
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na bułeczki
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 12 g drożdży suchych
- 1 jajko
- 80 g cukru
- 3/4 szklanki mleka letniego
- 3/4 szklanki puree z dyni
- 50 g masła roztopionego
- 1/4 łyżeczki soli
Na nadzienie serowe
- 200 g twarogu lub sera philadelphia
- 1 budyn waniliowy
- 80 g cukru pudru
- 20 g masła
Instructions
Na bułeczki
- Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami. Dodać pozostałe składniki. Wyrobić. Pod koniec wlać roztopiony i przestudzony tłuszcz. Zarobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobic kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce. Przykryć ręczniczkiem kuchennym aż podwoi objętość (zajmie to około 1,5 godziny).
Na nadzienie serowe
- Twaróg włożyć do miski, dodać budyn, cukier puder oraz miękkie masło. Miksować przez ok. 1 minutę.
- Następnie podzielić wyrośniete ciasto na pół, rozwałkować oba kawałki i wyciąć kólka. W środku zrobić zagłebienie i umieścic nadzienie serowe
- Bułeczki ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia, w sporych odległościach od siebie. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 30 minut do ponownego
- Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w temperaturze 200ºC i przez około 13 minut
- Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie według kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta 'dough’. Po skończeniu programu (1,5 h), ciasto wyjąć, krótko wyrobić. Dalej postępować według powyższego przepisu.
Keyword bułeczki drożdżowe, drożdżówki, królik na słodko