Pulpety wołowe w sosie grzybowo śliwkowym. Dobrze przyprawione pulpety w gęstym aromatycznym sosie grzybowo śliwkowym z dodatkiem wina. Bardzo lubię takie połączenia sosu z makaronami. Makaron oblepiony sosem smakuje wybornie. Całość podana z chrupiącymi, zielonymi szparagami.
Pulpety wołowe w sosie grzybowo śliwkowym
Składniki
Na pulpety
- 500 g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 kajzerka namoczona w mleku i odciśnięta
- 30 g masła
- sól i pieprz
- 1/ 2 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- garść świeżej pietruszki posiekanej
- olej do smażenia
- 30 ml bulionu mięsnego
Na sos
- 100 g suszonych grzybów namoczonych
- 8 śliwek suszonych
- 1/3 szklanki czerwonego wina
- 1/3 szklanki bulionu wołowego
- 1 czerwona cebula pokrojona w kostkę
- przyprawy: sól pieprz, papryka , czosnek, kmin rzymski, tymianek
- powidła śliwkowe do smaku
Instrukcje
Na pulpety
- Mięso mielone włożyć do szklanego naczynia. Cebulę zeszklić na maśle. Do mięsa dodać bułkę i cebulę. Następnie dodać jajko, bulion i przyprawy. Dokładnie wszystko wymieszać. Uformować kotlety, i smażyć na rozgrzanym oleju.
Na sos
- W naczyniu żaroodpornym umieścić grzyby suszone z wywarem z namaczania. Następnie dodać suszone śliwki, bulion, wino, pokrojoną w plastry czerwoną cebulę. Doprawić przyprawami. Wymieszać. Następnie dodać pulpety z tłuszczem na którym były smażone. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na około 45 min. Pod koniec ściągnąć pokrywkę i dusić bez przykrycia , do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić do smaku powidłami śliwkowymi.
- U mnie pulpety podawane z makaronem , soczewicą i szparagami.
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp