Pulpety w sosie szparagowym. Podrzucam pomysł na pulpety z mięsa indyczego. Zamiast bułki, dodane płatki owsiane. Pulpety obgotowane w bulionie i podane z sosem z zielonych szparagów. Sos kremowy z czosnkowym posmakiem i dodatkiem śmietany.
Pulpety w sosie szparagowym
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4
Ingredients
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- garść płatków owsianych
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jajko
- 1 por biała część
- pęczek szparagów
- 4 łyżki oleju rzepakowego
- 1 litr bulionu plus dodatkowo 250 ml do sosu
- 200 ml śmietany kwaśnej
- sól
- pieprz
Instructions
- 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
- Na patelni zeszklić cebulę. Odstawić do ostygnięcia.W misce umieścić mięso, jajko, płatki owsiane. Dodać cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszać i wyrobić żeby było pulchne. Dłońmi formować mięsne kulki i gotować na bulionie.
- Na oleju zeszklić pokrojoną drobno białą część pora. Następnie dodać szparagi pokrojone w na kawałki. Dodać 250 ml bulionu i dusić razem przez około 20 min. Doprawić solą i pieprzem.Pod koniec dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Sos zblendować. Gładki sos przelać do rondelka, dodac ugotowane pulpety i gotowac razem ok 5 minut
Keyword danie mięsne, indyk, pulpety, szybki obiad



Meatballs in asparagus sauce
- 500 g of minced turkey meat
- a handful of oatmeal
- 1 onion diced
- 1 egg
- 1 leek white part chopped
- 250 gr asparagus sliced
- 4 tablespoons of rapeseed oil
- 1 liter of stock plus 250 ml for the sauce
- 200 ml of sour cream
- 1 tablespoon of chopped dill
- salt
- pepper
- 2 cloves of garlic crushed