Pulpety w sosie szparagowym/Meatballs in asparagus sauce

Pulpety w sosie szparagowym. Podrzucam pomysł na pulpety z mięsa indyczego. Zamiast bułki, dodane płatki owsiane. Pulpety obgotowane w bulionie i podane z sosem z zielonych szparagów. Sos kremowy z czosnkowym posmakiem i dodatkiem śmietany.

Pulpety w sosie szparagowym

Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 500 g mielonego mięsa z indyka
  • garść płatków owsianych
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 1 jajko
  • 1 por biała część
  • pęczek szparagów
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 litr bulionu plus dodatkowo 250 ml do sosu
  • 200 ml śmietany kwaśnej
  • sól
  • pieprz

Instructions
 

  • 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę
  • Na patelni zeszklić cebulę. Odstawić do ostygnięcia.W misce umieścić mięso, jajko, płatki owsiane. Dodać cebulę i przyprawy. Dobrze wymieszać i wyrobić żeby było pulchne. Dłońmi formować mięsne kulki i gotować na bulionie.
  • Na oleju zeszklić pokrojoną drobno białą część pora. Następnie dodać szparagi pokrojone w na kawałki. Dodać 250 ml bulionu i dusić razem przez około 20 min. Doprawić solą i pieprzem.Pod koniec dodać śmietanę i dusić kolejne 5 minut. Sos zblendować. Gładki sos przelać do rondelka, dodac ugotowane pulpety i gotowac razem ok 5 minut
Keyword danie mięsne, indyk, pulpety, szybki obiad

 

 

 

Meatballs in asparagus sauce

 

  • 500 g of minced turkey meat
  • a handful of oatmeal
  • 1 onion diced
  • 1 egg
  • 1 leek white part chopped
  • 250 gr asparagus sliced
  • 4 tablespoons of rapeseed oil
  • 1 liter of stock plus 250 ml for the sauce
  • 200 ml of sour cream
  • 1 tablespoon of chopped dill
  • salt
  • pepper
  • 2 cloves of garlic crushed

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube