Pulpety w sosie pomidorowym
Ingredients
Składniki na pulpety
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy pęczak
- Świeża natka pietruszki
- 1 cebula cukrowa
- 1 ząbek czosnku
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- ½ łyżeczka kurkumy
- ¼ łyżeczka kolendry
- Szczypta pieprzu
- 1 jajko
- sól pieprz, oliwa extra vergine oraz opcjonalnie mąka do obtoczenia
- 1 puszka pomidorów lub 600 g świeżych pomidorów
- szklanka listków bazylii
Składniki na warzywne spaghetti
- 1 marchew
- 1 cukinia ok. 300 g
Instructions
- Ugotowaną kaszę pęczak i natkę pietruszki zblendować. . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę wcześniej zeszkloną na oliwie razem z pokrojonym czosnkiem.
- Dodać mielone mięso i połączyć z przyprawami .Wymieszać z resztą składników. Dodać jajko .
- Z masy mięsnej formować małe kulki. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
- W garnku umieścić pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić przyprawami prowansalskimi , solą i pieprzem . Gotować przez kilka minut , następnie zmiksować blenderem z bazylią. Jeśli sos jest za rzadki gotować dłużej do odparowania płynu
- Marchew obrać, cukinię umyć. Z cukinii odkroić końce Zagotować osoloną wodę w garnku , dodać odrobinę cukru . Warzywa „obrać” obieraczką do julienne
- W pierwszej kolejności do wrzątku wrzucić marchewkę i gotować ją przez minutę.Potem dodać cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
- Pulpety dodać do sosu z pomidorów i bazylii .Pogotować przez kilka minut , żeby mięso przeszło smakiem sosu