Ugotowaną kaszę pęczak i natkę pietruszki zblendować. . Dodać pokrojoną w kostkę cebulę wcześniej zeszkloną na oliwie razem z pokrojonym czosnkiem.
Dodać mielone mięso i połączyć z przyprawami .Wymieszać z resztą składników. Dodać jajko .
Z masy mięsnej formować małe kulki. Na patelni podgrzać 1-2 łyżki oliwy i obsmażyć pulpeciki z każdej strony na złoty kolor.
W garnku umieścić pomidory (świeże obrać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki i sok z komór, miąższ pokroić w kosteczkę). Doprawić przyprawami prowansalskimi , solą i pieprzem . Gotować przez kilka minut , następnie zmiksować blenderem z bazylią. Jeśli sos jest za rzadki gotować dłużej do odparowania płynu
Marchew obrać, cukinię umyć. Z cukinii odkroić końce Zagotować osoloną wodę w garnku , dodać odrobinę cukru . Warzywa „obrać” obieraczką do julienne
W pierwszej kolejności do wrzątku wrzucić marchewkę i gotować ją przez minutę.Potem dodać cukinię i po kilku sekundach odcedzić. Doprawić solą i pieprzem, skropić oliwą.
Pulpety dodać do sosu z pomidorów i bazylii .Pogotować przez kilka minut , żeby mięso przeszło smakiem sosu