Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety w sosie mocno grzybowym
No nie oszukujmy się, poleca, bo sos zawiera dodatek winka, więc Króliś otumaniony alkoholem bredzi i poleca wszystko jak leci.
Ta menda po cichu wyżłopała pól butelki wina, która miała iść jako dodatek do sosu, a potem łaził i darł ryja na całe osiedle „wina, wina, wina dajcie…A jak umrę pochowajcie…”
Przy tej drugiej części Konefka się rozmarzyła, bo „juz była w ogórdku, już witała się z gąską”, ale Konefka gupia nie jest i wie, że złego diabli nie biorą, więc te przyśpiewki o pochowaniu to tylko czcze obietnice.
Na pocieszenie Konefka nałożyła sobie solidną porcję pulpetów. Sosik mocno grzybowy z dodatkiem winka musiała wyrywać Królisiami siłą, bo łajza już prawie wylizywała garnek.
Puplety były na wypasie bo podane z tłuczonymi ziemniakami przesmażonymi z kapustą kiszoną.
Pulpety w sosie grzybowym
Składniki
Na pulpety
- 500 g mielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
- 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
- 4 łyżki mleka
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Na sos grzybowy
- 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
- 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 łyzki masła
- 1 łyżka oleju roślinnego
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- 100 ml gęstej śmietanki do sosów
- 1/4 szklanki białego wytrawnego wina
Instrukcje
Na pulpety
- Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
- Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.
Na sos grzybowy
- Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
- Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Wrzucić pulpety do sosu grzybowego i dusic razem około 15 min