Szukaj
Close this search box.

Pulpety w sosie grzybowym

Króliś (doświadczalny) poleca: pulpety w sosie mocno grzybowym

No nie oszukujmy się, poleca, bo sos zawiera dodatek winka, więc Króliś otumaniony alkoholem bredzi i poleca wszystko jak leci.
Ta menda po cichu wyżłopała pól butelki wina, która miała iść jako dodatek do sosu, a potem łaził i darł ryja na całe osiedle „wina, wina, wina dajcie…A jak umrę pochowajcie…”


Przy tej drugiej części Konefka się rozmarzyła, bo „juz była w ogórdku, już witała się z gąską”, ale Konefka gupia nie jest i wie, że złego diabli nie biorą, więc te przyśpiewki o pochowaniu to tylko czcze obietnice.
Na pocieszenie Konefka nałożyła sobie solidną porcję pulpetów. Sosik mocno grzybowy z dodatkiem winka musiała wyrywać Królisiami siłą, bo łajza już prawie wylizywała garnek.
Puplety były na wypasie bo podane z tłuczonymi ziemniakami przesmażonymi z kapustą kiszoną.

 

Pulpety w sosie grzybowym

Składniki
  

Na pulpety

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
  • 1 czerstwa bułka namoczona w mleku
  • 4 łyżki mleka
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano

Na sos grzybowy

  • 100 g suszonych grzybów namoczonych w wodzie
  • 250 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 łyzki masła
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 1 mała cebula pokrojona w kostkę
  • 100 ml gęstej śmietanki do sosów
  • 1/4 szklanki białego wytrawnego wina

Instrukcje
 

Na pulpety

  • Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśnietą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką, następnie uformować nieduże pulpeciki.
  • Na patelni z rozgrzanym olejem obsmażać z 2 stron pulpeciki na złoty kolor.

Na sos grzybowy

  • Na oleju z masłem podsmazyć cebulę. Dodać pieczarki i czosnek, chwilę razem dusić, co chwilę mieszając. Wlać wino. Dusić do odparowania wina.
  • Następnie dodać suszone grzyby razem z wodą, w której się moczyły, doprawić solą oraz pieprzem gotować do miękkości grzybów.Na koniec dodać śmietankę, wymieszać. Wrzucić pulpety do sosu grzybowego i dusic razem około 15 min

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube