Pulpeciki w sosie dyniowym. Soczyste pulpeciki z mięsa wieprzowego, z dodatkiem pasty tagine. Pulpeciki podane z pikantnym sosem dyniowym, kuskusem perłowym i obłędną sałatką z pieczonej papryki i buraka.
Pulpeciki w sosie dyniowym
Ingredients
Na sos dyniowy
- 300 ml bulionu
- 150 ml mleka kokosowego
- 400 ml dyniowego puree
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 łyżka pomidorowego puree
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 posiekanej papryczki chili
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
Na pulpeciki
- 1/2 kg mięsa mielonego np. szynka wieprzowa
- 1 średnia cebula pokrojona w kostkę
- 2 łyżki oleju
- 3 łyżki płatków owsianych
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli + 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu zmielonego
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- około 1/4 szklanki zimnego bulionu
- 2 łyżki pasty tagine
- mąka do obtoczenia
- do podsmażenia smalec lub masło klarowane lub olej
Na sałatkę z buraka
- Składniki
- 4 ugotowane buraki pokrojone w cienkie plasterki
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki czarnuszki
- sól i pieprz
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 4 łyżki oliwy
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 3 czerwone papryki przekrojone na pół bez pestek
- olej zwykły
- 10 pomidorków koktajlowych pokrojone w ćwiartki
- 4 suszone pomidory z zalewy pokrojone
- 10 dag posiekanych orzechów pekan
- 1/2 pęczka koperku posiekanego
- 1/2 pęczka poszatkowanej świeżej pietruszki
- 1/2 czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie plasterki
- pestki z 1 owocu granatu
Instructions
Na sos dyniowy
- Na patelni podsmażyć cebulę na złoty kolor. Dodać bulion i razem chwilę podusić. Dodać dyniowe puree i mleko kokosowe. Dorzucić przyprawę curry i gotować na niewielkim ogniu przez kilka minut
- Następnie zmiksować przy pomocy blendera na gładki krem
Na pulpeciki
- Na patelni z gorącym olejem podsmażyć cebulkę.
- Do większej miski włożyć zmielone mięso, podsmażoną cebulę, jajko, sól i pieprz, czosnek, płatki owsiane i pastę tagine. Wszystko dobrze wymieszać.
- W trakcie wyrabiania mięsa należy dodawać na raty bulionu i wyrabiać tak długo aż mięso wchłonie wodę i nie będzie przywierać do dłoni. Im dłużej wyrabiamy, tym lepsze pulpety. Masa mięsna może wydawać się dość luźna, wtedy kotlety będą delikatniejsze, mniej zbite.
- Uformować mięsne kulki, obtoczyć w mące i kłaść na dobrze rozgrzany olej na patelni. Po obsmażeniu z dwóch stron przełożyć do naczynia żaroodpornego (bez przykrycia) i wstawić do rozgrzanego do 150 stopni C piekarnika, na około 15 minut.
Na sałatkę z buraka
- Buraki pokroić w cienkie plastry. Przyprawić czosnkiem, czarnuszką i solą. Zalać miodem, octem i połową oliwy. Posypać cynamonem. Wymieszać i odstawić do lodówki na kilka godzin.
- Po tym czasie rozgrzać piekarnik do temp. 200°C. Papryki posmarować olejem, doprawić solą o piec przez ok 20-30 min. Po wystudzeniu ściągnąć skórę i pokroić na kawałki.
- W misce wymieszać orzechy pekan i pomidory świeże i suszone. Polać resztką oliwy.
- Buraki odcedzić z marynaty i dodać do pomidorów z orzechami. Dorzucić koper i natkę. Dodać paprykę, pestki granatu i cebulę. Wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Meatballs in pumpkin sauce
For pumpkin sauce
- 300 ml broth
- 150 ml coconut milk
- 400 ml pumpkin puree
- 1 onion diced
- 1 tbsp tomato puree
- 2 tablespoons of olive oil
- 1/2 chopped chili pepper
- 1/2 teaspoon curry spice
For meatballs
- 1/2 kg minced meat
- 1 medium onion diced
- 2 tbsp oil
- 3 tablespoons oat flakes
- 1 egg
- 1 teaspoon salt + 1/2 teaspoon ground black pepper
- 2 garlic cloves crushed
- about 1/4 cup cold stock
- 2 tablespoons of tagine paste
- flour for coating
- for frying lard or clarified butter or oil
Beetroot salad
- 4 boiled beetroots cut into thin slices
- 2 chopped garlic cloves
- 1/2 teaspoon nigella seeds
- salt pepper
- 1 tbsp honey
- 2 tablespoons balsamic vinegar
- 4 tablespoons of oil
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 3 red peppers, halved, seedless
- plain oil
- 10 cherry tomatoes cut into quarters
- 4 sundried tomatoes chopped
- 10 dag chopped pecans
- 1/2 bunch of chopped dill
- 1/2 bunch of fresh chopped parsley
- 1/2 red onion cut into thin slices
- seeds from 1 pomegranate
For pumpkin sauce
- In the pan, fry the onions until golden brown. Add the broth and simmer for a while. Add pumpkin puree and coconut milk. Add the curry spice and cook on low heat for a few minutes
- Then mix with a blender until a smooth cream
For meatballs
- Fry the onion in a pan with hot oil.
- Put the minced meat, fried onion, egg, salt, pepper, garlic, oatmeal and tagine paste into a larger bowl. Mix everything well.
- When kneading the meat, add the stock slowly until the meat absorbs liquid and does not stick to your hands. The longer you make, the better the burgers. The meat mass may seem quite loose, then the cutlets will be tender, less dense.
- Shape the meatballs, coat in flour and put on well-heated oil in a pan. After frying on two sides, put them into an ovenproof dish (uncovered) and place it in an oven preheated to 150 degrees C for about 15 minutes.
Beetroot salad
- Season beetroot slices with garlic, nigella seeds and salt. Pour honey, vinegar and half the oil. Sprinkle with cinnamon. Mix and put in the fridge for a few hours.
- After this time, preheat the oven to 200 ° C. Oil the peppers, season with salt and bake for about 20-30 minutes. After cooling, remove the skin and cut it into pieces.
- Mix the pecans and tomatoes. Pour the rest of the oil.
- Drain the beetroots from the marinade and add to tomatoes with nuts. Add dill and parsley. Add peppers, pomegranate seeds and onions. Mix. Season with salt and pepper.