Pulpeciki po koreańsku. Nie wiem czy te pulpeciki mają cokolwiek wspólnego z Koreą, ale powielam nazwę jaka była przy znalezionym w necie przepisie. Dla mnie większe znaczenie ma, że są smaczne,syte, sos fajnie smakuje. Króliś ( doświadczalny ) nawet nie pyskował, że mięso tylko bez marudzenia grzecznie zjadł i nawet prosił o małe co nieco więcej.
Pulpeciki po koreańsku
Składniki
Na pulpety
- 500 g mielonego mięsa z indyka
- 1 czerstwa bułka kajzerka
- 1 małe jajko
- po 1 łyżeczce słodkiej papryki i suszonego czosnku oraz sól i pieprz
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1 łyżka sosu sojowego
- olej mąka pszenna
- 1 szklanka bulionu mięsnego
- dodatkowo
- 2 czerwone papryki pokrojone w paski
Na sos
- 5 łyżek słodkiego sosu chilli
- 4 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 3 łyżki ketchupu
- 1 łyżeczka suszonego czosnku
Instrukcje
Na pulpety
- Bułkę kajzerkę namoczyć (ok. pół godziny lub dłużej jeśli bardzo twarda). Następnie odcisnąć z wody, rozdrobnić i dorzucić do mięsa.
- Do mięsa dodać również jajko,przyprawy,olej sezamowy i sos sojowy. Wszystko dokładnie wyrobić na jednolitą masę.
- Uformować nieduże pulpety. Obtoczyć je w mące pszennej i obsmażyć z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem.
- Na osobnej patelni na odrobinie oleju podsmażyć paprykę.
- W osobnym garnku zagotować bulion. Do gotującego się bulionu wrzucić obsmażone pulpeciki i zagotować. Gotować pod przykryciem przez ok. 15 , co jakiś czas potrząsając zamkniętym garnkiem i mieszając pulpety. Na koniec dodać do pulpetów sos i paprykę, wymieszać, żeby pulpety oblepiły się w sosie
Na sos
- Składniki sosu dobrze wymieszać, dodac do grank w którym gotowalismy pulpety. Po zagotowaniu gotować przez ok. 2 – 3 minuty delikatnie mieszając od czasu do czasu.