Puchaty sernik z polewą czekoladową. Ja serniki to mogę o każdej porze dnia i nocy. O każdej porze roku i nigdy mi się nie znudzą. Tym razem przepis podpatrzony u koleżanki z innego bloga. Pyszny, kremowy i puszysty. Polany polew czekoladowa. Niestety zbyt szybko znika
Puchaty sernik z polewą czekoladową
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 12
Składniki
Na sernik
- 1 kg tłustego zmielonego sera
- 0.5 l śmietanki 30%
- 6 jajek białka i żółtka osobno
- 8 dkg mleka w proszku
- 8 dkg budyniu śmietankowego
- 40 dkg cukru
- ekstrakt waniliowy
- szczypta soli
- 10 dk rodzynek
Polewa:
- 100 g mlecznej czekolady
- 50 g gorzkiej czekolady
- 1/4 puszki mleka skondesowanego
- 1/4 szkl rumu
Instrukcje
Na sernik
- Rodzynki opłukać,sparzyć,osączyć i oprószyć mąką.
- Żółtka utarzeć z 20 dkg cukru na puszysta masę. Do sera dodać utarte żółtka, mleko w proszku, budyń, sól, 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego.
- W osobnej misce ubić smietanę i połączyć z serem.
- Białka ubic z 20 dkg cukru na sztywną pianę. Delikatnie zmieszac z serem. Dodac rodzynki. Mase wylac do tortownicy. Rozgrzac piekarnik do 180 stopni. Na spodzie ustawic foremke z woda. Sernik piec przez ok 60 min.
Na polewę
- Posiekaną czekoladę umieścić w rondelku z mlekiem skondensowanym.Rozpuścic na małym ogniu. Wymieszać i dodac rum. Dobrze połaczyc. Letnia polewa polac sernik
Słowo kluczowe królik na słodko, sernik