Ptysie z pastą awokado zrobiłam, bo zostało mi za dużo ptysiowego ciasta. Część poszła na ptysie z nadzieniem z owoców leśnych, a to, co pozostało, żeby nie wyrzucać, wykorzystałam do wytrawnych ptysi. Fajna przekąska ze zdrową pastą. Można też podawać na śniadanie, jako alternatywę dla kanapek.
Ptysie z pastą awokado
Ingredients
Na ciasto ptysiowe:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Na pastę awokado
- 3 awokado
- 1/2 szklanki orzeszków Pini
- ząbek czosnku
- pół pęczka natki pietruszki
- pół pęczka szczypiorku
- 200 gram sera feta
Instructions
- W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blachę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe kształty
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół,