Ptysie z pastą awokado

Ptysie z pastą awokado zrobiłam, bo zostało mi za dużo ptysiowego ciasta. Część poszła na ptysie z nadzieniem z owoców leśnych, a to, co pozostało, żeby nie wyrzucać, wykorzystałam  do wytrawnych ptysi. Fajna przekąska ze zdrową pastą. Można też podawać na śniadanie, jako alternatywę dla kanapek. 

Ptysie z pastą awokado

Ingredients
  

Na ciasto ptysiowe:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Na pastę awokado

  • 3 awokado
  • 1/2 szklanki orzeszków Pini
  • ząbek czosnku
  • pół pęczka natki pietruszki
  • pół pęczka szczypiorku
  • 200 gram sera feta

Instructions
 

  • W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  • Na blachę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe kształty
  • Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół,

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube