Ptysie podawane z łososiem

Dobre jako śniadanie. Dobre jako przekąska. Ładnie się prezentuje i jest smaczne. Czego chcieć więcej ? Może, tylko żeby mniej zabawy było przy robieniu ciasta ptysiowego i mniej zmywania po robieniu ciasta garów.

Ptysie podawane z łososiem

Ingredients
  

Składniki na ciasto:

  • 250 ml wody
  • 125 g masła
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 4 jajka

Dodatkowo:

  • Sałata
  • Awokado
  • Wędzony łosoś
  • Rzodkiewka
  • Ser philadelphia

Instructions
 

  • W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej  się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć  szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
  • Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
  • Na blachę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe kształty
  • Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół
  • Każdego ptysia posmarować serkiem philadelphia. Nałożyć sałatę, plastry awokado, wędzonego łososia i rzodkiewkę

 

P1014680.JPG

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube