Dobre jako śniadanie. Dobre jako przekąska. Ładnie się prezentuje i jest smaczne. Czego chcieć więcej ? Może, tylko żeby mniej zabawy było przy robieniu ciasta ptysiowego i mniej zmywania po robieniu ciasta garów.
Ptysie podawane z łososiem
Ingredients
Składniki na ciasto:
- 250 ml wody
- 125 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej
- 4 jajka
Dodatkowo:
- Sałata
- Awokado
- Wędzony łosoś
- Rzodkiewka
- Ser philadelphia
Instructions
- W garnku zagotować wodę z masłem . Do gotującej się wody wsypać mąkę pszenną. Energicznie mieszać, nie dopuścić do przypalenia masy . Gotowe ciasto powinno mieć szklisty wygląd i odchodzić od ścianek garnka. Odstawić do ostygnięcia.
- Ostudzone ciasto zmiksować z jajkami, do gładkości. Jajka dodawać partiami. Pojedynczo. Za każdym razem wymieszać do połączenia składników. Ciasto przełożyć do worka cukierniczego z ozdobną końcówką w kształcie gwiazdki.
- Na blachę wysmarowaną masłem wycisnąć okrągłe kształty
- Piec w temperaturze 200ºC przez około 20 – 30 minut. Po upieczeniu wystudzić, przekroić na pół
- Każdego ptysia posmarować serkiem philadelphia. Nałożyć sałatę, plastry awokado, wędzonego łososia i rzodkiewkę