Konefka poleca: Pstrąg w parmezanowej panierce
No, taką „rypkę” to Konefka jak najbardziej, ta Konefkę w ząbki nie gryzie. No nic Konefka nie poradzi, że nie bardzo się kocha z rybką bez panierki.
Taki obiad, to i owszem. Nawet nie trzeba Konefki za bardzo namawiać, bo sama latała po dokładkę. Panierka wymiata. Połączenie bułki tartej i parmezanu tworzy fajną chrupiącą otoczkę.
Najlepsze byłyby do tego frytasy, ale już Konefka nie chciała z tą rozpustą przesadzać. Rybka łowiona przez znajomego, świeżutka i naprawdę pycha.
Pstrąg w parmezanowej panierce
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 1 ryba pstrąg przekrojona na pół, w formie dwóch filetów
- 7 łyżek roztopionego masła
- 1 szklanka bułki tartej
- 1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
- sól
- pieprz
- czerwona papryka słodka
- czosnek granulowany
Instrukcje
- Filety doprawić solą, pieprzem, słodką papryką, czosnkiem granulowanym i posmarować roztopionym masłem, następnie obtoczyć w mieszance tartej bułki i tartego parmezanu. Ułożyć na blaszce do pieczenia wysmarowanej oliwą. Wstawić do piekarnika i piec przez 30 -40 minut.
Słowo kluczowe dorsz, parmezan, szybki obiad
Podrzucam też przepis na sałatkę z wędzonym pstrągiem https://kroolinaria.pl/salatka-z-arbuzem-i-wedzonym-pstragiem/