Na tą przyprawę trafiłam przypadkiem, szukając pomysłów na jakieś danie z egzotycznym akcentem. Dukkah swoje korzenie ma w Egipcie. Przyprawa jest mieszanką aromatycznych przypraw i orzechów ( przeważnie orzechów laskowych ). U mnie dodatkowo pistacje. Zapach roznoszący się po domu podczas prażenia kminku i orzechów nieziemski !!!. Świetne jako panierka do mięs. Ja często stosuję jako posypkę na kanapce z kremowym, białym serkiem. Można też maczać chleb w dobrej jakości oliwie, a potem w przyprawie i jeść w takiej formie.
Przyprawa dukkah
Ingredients
- 110 g orzechów laskowych
- 110 g pistacji
- 80 g sezamu
- 2 łyżki ziaren kolendry
- 2 łyżki ziaren kminku
- 2 łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
- 2 łyżeczki płatków solnych
Instructions
- Ustawić piekarnik na 180 C. Wstawić rozsypane na blasze orzechy laskowe do piekarnika i piec do zrumienienia przez około 4 minut. Umieścić orzechy na ręczniku kuchennym, starając się usunąć skórę. Następnie umieścić orzechy w blenderze i lekko pokruszyć ( nie na miazgę ).Wysypać do miski. Na gorącej patelni uprażyć ziarna sezamu do zezłocenia ( około 2 minut ). Następnie to samo zrobić z pistacjami oraz ziarnami kolendry i kminku. Ziarna zmielić w młynku do kawy i dorzucić do orzechów laskowych. Wymieszać wszystko z płatkami soli.