Przepis na: ziemniaczane kluski z gryczanym nadzieniem
Paczyta na to danie i myślicie kluchy z mięsem…no i źle myślicie. No dobra, mieliście podpowiedź w tytule, ale gdyby nie początkowa zajawka to pewnie nie wpadlibyście na to, że te kluchy nie są z mięsem.
Króliś też nie wpadł i już chciał wszczynać awanturę, że on padliny jeść nie będzie, ale nie zdążył nawet wydać głosu z paszczy, bo został zakneblowany kluską.
Konefka nie będzie Was ściemniać, że pasta nadzienie smakuje jak mięsko…no bo nie smakuje, ale nic nie szkodzi, że nie smakuje, bo pasta sama się broni w smaku i jest naprawdę wymieciona w kosmos.
Konefka kofa mięsko, ale te kluski to był raj na ziemi, niebo w gębie, fajerwerki, orgazmy kulinarne i cała masa ochów i achów. Do klusków podsmażona cebulka i domowej roboty buraczki zasmażane.
Taki jeden spiewał „Oprócz błekitnego nieba nic mi dzisiaj nie potrzeba” Ładnie śpiewał, ale nie jadł tych klusków, bo gdyby jadł to by o kluskach raczej śpiewał, a nie o niebie.
Króliś był w niebie po zjedzeniu, szkoda tylko, że tam cholera nie została.
Przepis na: ziemniaczane kluski z gryczanym nadzieniem
Składniki
Na pastę fasolowo gryczaną
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej prażonej
- ½ łyżeczki wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego
- 1 łyżka oleju roślinnego
- sól i czarny pieprz
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko pokrojone w kostkę
- ½ łyżeczki trzcinowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna jałowca
- 2 ziela angielskie
- olej roślinny
- 1 puszka fasoli lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ łyżeczki suszonego tymianku
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- sól i czarny pieprz
Na knedle
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- mąka opcjonalnie
- 1 łyżeczka oleju
Instrukcje
Na pastę fasolowo gryczaną
- Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Połowę ugotowanej kaszy gryczanej wsypać do miski, oblać olejem, papryką wędzoną oraz szczyptą soli i pieprzu i dokładnie wymieszać. Następnie rozłożyć na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 12 – 16 minut do czasu, aż zrobi się chrupiąca.
- Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, jabłko oraz przyprawy wraz z cukrem. Smażyć na średnim ogniu przez około 10 minut do czasu, aż cebulka będzie złota i bardzo miękka. Na koniec wyłowić przyprawy. Teraz dodać druga połowe kaszy gryczanej i dobrze wymieszać. Smazyć z resztą składników przez kilka minut
- W międzyczasie odcedzić faolę. Wrzucić do blendera. Dodać sos sojowy, zawartość patelni i przyprawy. Zblendowac.
- Do gładkiej pasty dodać uprażoną kaszę i wszystko delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku i odstawić do schłodzenia w lodówce.
Na knedle
- Ziemniaki ugotować w łupinkach ze szczypta soli. Lekko wystudzone obrać i przecisnąć przez praskę. Umieścić naczyniu z płaskim spodem i podzielic na cztery części. Jedną czwartą wyciagnąć i odłożyć nas bok. W puste miejsce wsypać mąkę. Dodać wyciągnięte ziemniaki i olej. Zagnieśc ciasto.
- Rozwałkować i szklanką wycinac kółka. Mozna też odrywac kawałki i spłaszczyc ją na placek. Ja rozwałkowuję, bo lubię mieć kluski mniej wiećej tej samej wielkości. Nałozyć farsz na środku kółka. Placek zamknąć i uformować w dłoniach na kształt wydłużonego kulki.
- Gotowac w osolonej wodzie na średniej mocy palnika. Podawać z cebulką podsmażona na oleju
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.