Króliś (doświadczalny) poleca: wilgotną babkę czekoladową
No jeszcze rzutem na taśmę, Konefce udało się zrobić obłędną czekoladową babeczkę. Wilgotna, mocno czekoladowa i z dodatkiem polewy czekoladowej z dodatkiem rumu. Jest moc…na pewno w rumie 😉
Jak lubicie czekoladowe babeczki, to macie szansę jeszcze taką sobie zrobić, bo nie wymaga jakiś specjalnych umiejętności. Kilka minut i już możecie wstawiać do piekarnika.
Rum pomoże Wam przetrwać święta w towarzystwie Waszych królisiów, a jak macie tak słabą głowę jak Konefka, to po niewielkiej dawce prześpicie święta, bez konieczności oglądania Królisia. I takich spokojnych świąt Wam Konefka życzy.
No to kieliszeczek rumu na drugą nóżkę, na zdrowie.

Przepis na: wilgotną babke czekoladową
Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 12
Ingredients
Na babkę
- 5 jajek
- 1 szklanka cukru
- 100 g mąki pszennej
- 80 g mąki migdałowej mielone migdały
- 200 g gorzkiej czekolady ok. 70% zawartości kakao
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Na polewę czekoladową:
- 100 g gorzkiej czekolady z rumem i rodzynkami może być bez dodatków
- 100 ml śmietany kremówki
- 1/4 szkl rumu
Instructions
Na babkę
- Masło i czekoladę roztopić w kąpieli wodnej lub w garnuszku na małym ogniu. Odstawić do przestudzenia.
- Jajka ubić na gęstą, puszystą pianę dodając po trochu cukier.
- Do ubitej piany z jajek dodać przestudzoną czekoladę i wymieszać delikatnie silikonową szpatułką.
- Mąkę pszenną połączyć z mąką migdałową i proszkiem do pieczenia. Dodać do mokrych składników i delikatnie połączyć silikonową szpatułką.
- Gotową masę wylać do foremki na babkę. Piec w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni, góra i dół, bez termoobiegu przez ok. 1 godzinę lub do tzw. suchego patyczka.
Na polewę
- Zagotować śmietanę kremówkę i zalać nią pokrojoną na drobne kawałki czekoladę. Dodać rum. Wymieszać, aż do zupełnego rozpuszczenia czekolady.
- Wystudzoną babkę polać polewą
Keyword babka, czekolada, królik na słodko








