Króliś (doświadczalny) poleca przepis na: sernik z prażonymi jabłkami
Cuś ostatnio Konefka ma fazę na serniczki. To już kolejny serniczek w przeciagu krótkiego czasu, ale kto Konefce zabroni? Jak w piosence o śpiewaniu :
„Stoję przy mikrofonie,
Niech mnie który przegoni,
Różne sceny, brygady,
Już nie dadzą mi rady” Stuhr
Jak Konefka jest przy serniczku, to nikt jej od tego serniczka nie przegoni, no nie ma bata. Zwłaszcza od takiego, w którym mamy prażone jabłuszka. Co by nacieszyć się smakiem serniczka, Konefka musiała uciec się do małego podstępu i wmówić Królisiowi ( doświadczalnemu), że połowa idzie w siną dal do ludzi.
Wybieg się udał i pół serniczka Konefka miała tylko dla siebie, musiała tylko jeść to cudo, pod nieobecność Królsia, żeby nie musiała sie tłumaczyć skąd ten serniczek jest w domu i jeszcze nie daj Bóg się nim dzielić
O żadnym dzieleniu się serniczkiem nie ma mowy, jak spróbujecie, to będziecie mieli podobnie i też będziecie po katach kitrać ciasto przed okiem Wielkiego Brata (znaczy Królisia)
Przepis na: sernik z prażonymi jabłkami
Składniki
Na spód
- 280 g imbirowych ciasteczek
- 80 g roztopionego masła
Na sernik
- 6 jajek dużych
- 1 kg twarogu półtłustego trzykrotnie mielonego lub z wiaderka
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 x 40 g budyń waniliowy proszek
- 1/2 szklanki oleju np. rzepakowego lub słonecznikowego
- 1 1/2 szklanki mleka 2%
- 1 3/4 szklanki mleka w proszku pełnego
Dodatkowo
- 1 słoik prażonych jabłek *
- 1 cytrynowa galaretka proszek
Instrukcje
Na spód
- Herbatniki zblendować i dodac do nich roztopione, ciepłe masło. Zmiksowac na masę o konsystencji piasku. Ciasteczkami wyłożyc tortownicę o średnicy 24 cm (dół i boki). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C na ok 5 min. Po tym czasie wyciągnąć i ostudzić
Na sernik
- Na podpieczone herbatniki wyłożyć lekko podgrzane jabłka z galaretką w proszku. Tortownicę szczelnie owinąc folią aluminową, tak żeby nie było przecieków. (Ja użyłasm kilku warstw folii. )
- Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić razem z cukrem na jasną i puszystą masę.
- W osobnej misie umieścić ser, żóltka i zmiksować. Dodac budynie waniliowe i znów połączyć. Następnie dodawać powoli olej. Wymieszać. Teraz dodać mleko w płynie. Zmiksować. Następnie dodać mleko w proszku, nie przerywając miksowania. Masę serową, łyżka po łyżce dodawać do ubitych wcześniej białek. Połączyć na wolnych obrotach. Masę serową wylać na prażone jabłka. Owiniętą folia tortownicę wstawić do większego naczynia z wodą. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 C na ok 120 minut. W ten sposób pieczony sernik nie powinien popekac podczas pieczenia. W trakcie pieczenia można przykryć sernik folią aluminiowa Sernik studzić w piekarniku. Następnie wstawić do lodówki i podawać schłodzony