Przepis na: serduszka w posypce z jabłkiem
Króliś (doświadczalny) poleca: serduszka w posypce z jabłkiem
O jabłuszko jabłuszko jabłuszko pełne snu
Gdzie spojrzeć jabłuszko jabłuszko tam i tu
Gdzie spojrzeć jabłuszko jabłuszko tam i tu…
Jakie się czasem Konefce szlagiery przypominają, to szok 😉 Konefka nie wie, czy ktoś taką „staroć” jeszcze pamięta. Teraz będzie łaziło za Konefką, jak Króliś (doświadczalny) i nie będzie się chciało odczepić.
Piosenka o jabłuszkach się przyplatała, bo Konefka do zrobienia babeczków z przyprawą piernikowej użyła właśnie jabłuszków. Co by jeszcze podtrzymać ten romantyszyn nastrój około walentynkowy, Konefka zrobiła babeczki w kształcie serca.
Babeczki mięciutkie i to jabłuszko tam fajnie smakuje. Takie proste desery to są najlepsiejsze…i smakowo i jeśli chodzi o szybkość przygotowania. Niestety też zbyt szybko znikają, zwłaszcza jak ma się na podorędziu Królisia (doświadczalnego), co potrafi na raz wciągnąć takich babeczek ze 4 sztuki.
Przezornie lepiej zrobić z większej ilości ciasta, żeby się załapać albo gdzieś przed Królisiem skitrać cichaczem i jeść pod stołem jak menda akurat jest zajęta oglądaniem reklam pomiędzy filmami.
Przepis na: serduszka w posypce z jabłkiem
Składniki
- Na serduszka
- Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej
- 390 g mąki pszennej
- 2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy piernikowej
- 210 g oleju
- 180 g cukru
- 2 jajka temperatura pokojowa
- 330 ml mleka
- dodatkowo
- 3 jabłka obrane, wydrązone i pokrojone w plastry ok 1.5 cm
- Posypka cynamonowa
- 150 g masła
- tradycyjna posypka: 160 g drobnego cukru do wypieków i 2 łyżeczki cynamonu
Instrukcje
- Piekarnik nastawić na 180 stopni C. Do jednej miski przesiać mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy. Następnie dodać cukier i dokładnie wymieszać. W drugiej misce roztrzepać jajka z olejem i mlekiem. Do roztrzepanej masy. Dodać suche składniki i wymieszać, tylko do połączenia. Na dno foremek w kształcie serca wyłożyć łyżeczkę ciasta. Na środek jabłko. Owoc dokładnie przykryć ciastem (łącznie do ¾ wysokości foremek). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 min (do tzw. suchego patyczka).
- Roztopić masło. W dużej misce wymieszać dokładnie cukier i cynamon. Babeczki zanurzać w maśle, a następnie partiami wkładać do miski, dokładnie obtoczyć w cynamonowej posypce.