Króliś (doświadczalny) poleca: roladę gratin z nadzieniem mięsnym
Rolada z cienko pokrojonych plasterków ziemniaków połączonych ze śmietanką i serem połączona z mięsem mielonym to fajny pomysł na wybrednego Królisia (doświadczalnego)
Nie będę oszukiwać. Jest trochę zabawy przy ziemniakach, ale czasem warto się pobawić, żeby zjeść coś innego. Skoro nawet foszasty Króliś (doświadczalny) nie wnosił protestów, ze rolada nadziewana mięsem, znaczy element zaskoczenia był i warto było pobawić się w krojenie ziemniaków.
Możecie do tego sobie zapodać jakiś sosik, ale Konefce smakowało bez dodatków, a już najbardziej odgrzewane potem jeszcze raz w piekarniku
Przepis na: roladę gratin z nadzieniem mięsnym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na ziemniaczaną roladę gratin
- 1 kg ziemniaków
- 250 ml śmietanki 30% w kartoniku
- 1/2 łyżeczki masła
- 125 g tartego sera np. Bursztyn, Cheddar, Manchego, Gruyère lub inny dobry ser "żółty"
Na nadzienie
- 250 g mielonego mięsa wieprzowego szynka wieprzowa
- 1/2 czerstwej bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki mleka
- 1/2 cebuli pokrojonej w kostce i podsmażonej na patelni
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano
Instrukcje
Na ziemniaczaną roladę gratin
- Piekarnik nagrzać do 200 stopni C . Przygotować blachę o wymiarach około 20 x 27 cm. Na wierch wyłozyć pergamin i natrzeć go masłem.
- Ziemniaki obrać i pokroić melakserem lub mandoliną na cieniutkie plasterki o grubości ok. 1 - 2 mm. Pokrojonych ziemniaków nie płukać.
- Ułożyć pierwszą warstwę ziemniaków na blaszce , tak aby plasterki zachodziły na siebie na około 1 cm. Odrobinę posolić, następnie polac śmietanka i posypac serem. Ułożyć kolejną warstwę ziemniaków, znów posolić, polać śmietanką i posypać serem. Ułożyć w ten sposób resztę ziemniaków. U mnie wyszło ok 3 warstw ziemniaków.
- Wstawić do piekarnika i piec przez 20 minut.
- Wyciągnąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia
Na nadzienie
- Mięso mielone umieścić w większej misce. Dodać odciśniętą bułkę. Dodać przyprawy i czosnek, duszoną cebulę i dobrze wymieszać. Dokładnie wyrobić ręką. Nadzienie rozłożyć równomiernie na przygotowanych wcześniej ziemniakach. Korzystając z pergaminu na którym piekły się ziemniaki zwinąć całość w roladę. Dodatkowo można zabezpieczyć folia aluminiową, żeby ciasno zwinąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C i piec ok 30 min. Rozwinąć z folii i pergaminu i wstawić ponownie do piekarnika na dodatkowe kilka minut do zrumienienia ziemniaków.
- Podawać według uznania. Ja zjadłam bez dodatków, ale można podać z sosem pieczarkowym
Słowo kluczowe danie główne, danie mięsne, rolada, słodkie ziemniaki, wieprzowina
Tutaj link do pomysłów, co można zrobic z ziemniaków https://kroolinaria.pl/?s=ziemniaki