Jak jest weekendzik to musowo musi być ciacho. Bez ciacha w weekend są sceny dantejskie urządzane przez królisia (doświadczalnego), dla którego Konefka gotuje.
Jak mus to mus…mus tym razem z czarnej porzeczki. Słodki, kwaskowy, super kremowy w towarzystwie delikatnej rolady czekoladowej. Jest lekko i smacznie.
Jak chcecie zjeść coś smacznego i zadowolić swojego królisia (doświadczalnego) w podskokach lećcie do kuchni, żeby zrobić to obłędne ciacho. Gwarantuje efekt pt ” będzie pani zadowolona”
Przepis na: roladę czekoladową z musem z czarnej porzeczki
Prep Time 45 minutes mins
Cook Time 30 minutes mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
Na ciasto
- 6 jaj umytych
- 80 g cukru
- 50 g mąki
- 10 g mączki ziemniaczanej
- 30 g kakao
Na mus
- 450 ml kompot z czarnej porzeczki
- wykorzystany 900 ml słoik kompotu z czarnej porzeczki firmy Rolnik, część soku potrzebna do nasączenia ciasta
- 300 ml zimnej śmietany kremówki 36 %
- 7 listków żelatyny
- cukier opcjonalnie
Do nasączenia
- kompot z czarnej porzeczki pozostały po robieniu musu
Na polewę
- 50 g białej czekolady
- 50 ml słodkiej śmietanki 30 %
Instructions
Na ciasto
- Jaja ubić z cukrem na puszystą pianę. Kakao, mąkę ziemniaczaną i mąkę przesiać przez sito. Po ubiciu jajek wymieszać wszystkie składniki razem tak, aby nie zbić masy. Masę rozsmarować równomiernie na blaszce do pieczenia o wymiarach 37 cm/ 28 cm wyłożonej papierem pergaminowym. Ciasto włożyć do piekarnika nagrzanego do 180-185°C (termoobieg) na 10-12 minut. Odstawić do ostygnięcia, następnie ściągnąć papier pergaminowy.
Na mus
- 450 ml kompotu porzeczkowego przelać do blendera i zmiksować na gładką masę.
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Puree z czarnej porzeczki podgrzać w rondelku, zdjąć z palnika. Do ciepłego puree dodac rozpuszczoną żelatynę. Sprawdzić czy masa jest wystarczająco słodka. Jeśli nie dodać cukru według uznania.
- Ubić schłodzoną śmietanę kremówkę . Tężejące puree połączyć z ubitą śmietaną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać.
Złożenie ciasta
- Na blacie rozłożyć spory kawałek folii aluminiowej Na niej położyć wystudzone ciasto. Ciasto nasączyć kompotem z czarnej porzeczki. Na wierzch wyłożyć mus porzeczkowy i równo rozsmarować. . Za pomocą folii aluminiowej zwinąć roladę dość mocno i włożyć do lodówki na całą noc
Na polewę
- Śmietankę podgrzać, aż zrobi się gorąca. Zdjąć z palnika i dodać do niej drobno posiekaną czekoladę białą. Całość wymieszać, aż powstanie jednolita polewa. Polewą polac roladę. Mozna udekorować pistacjami
Keyword ciasto czekoladowe, czarna porzeczka, mus z czarnej porzeczki