Przepis na: popękane, czekoladowe ciasteczka

No żesz w mordę jeża…znaczy królisia (doświadczalnego)…jakie to pychotkowe. Jak ktoś jest czekoladowym maniakiem jak Konefka, to koniecznie raz w zyciu powinien upiec te ciasteczka. Tak, Konefka wie, że ten przepis śmiga w necie już od jakiegoś czasu…no i co z tego? Można go ponownie przypomnieć, bo ciasteczka są odlotowe.

Za pierwszom razom Konefka zrobiła z jednej porcji i to był WIELKI, NIEWYBACZALNY błąd, bo od razu tego samego dnia Króliś (doświadczalny) wyżarł był Konefce prawie wszystkie ciastka i prawie doszło do rękoczynów, przy próbie wyrywania sobie tych ciastków.

Przy kolejnej próbie, Konefka zapobiegawczo zrobiła podwójną porcję („gupia nie jest…musk pracuje jak brzytew”). I nieważne, że prawie spaliła biednego miksera, bo juz ledwo dychał przy mieszaniu tej gęstej masy. Połowę ciastków Konefka sama zeżarła cichaczem, jak Króliś (doświadczalny) nie paczał.
Zjadła i nie miała wyrzutów sumienia. Modliła sie potem tylko żarliwie por raz enty, żeby nie poszło w boczki a w inne miejsce na c. Jedne z fajniejszych ciastków, jakie ostatnio jadła i żałuje, ze dopiero teraz je pierwszy raz zrobiła.

Nie ma tego złego…teraz będzie jadła co drugi dzień, aż jej się będzie odbijac i się jej znudzą 😉 Musi tylko sprzedać Królisiowi (doświadczalnemu) jakąś bajeczkę, czemu tak często je piecze i gdzie te mendy znikają.

Przepis na: popękane, czekoladowe ciasteczka

Prep Time 30 mins
Cook Time 30 mins
Total Time 1 hr
Course Dessert
Cuisine international
Servings 20

Ingredients
  

  • 230 g gorzkiej czekolady
  • 120 g masła
  • 3 jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 260 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • cukier puder

Instructions
 

  • Masło roztopić w rondelku. Dodac do niego połamaną czekoladę. Mieszać az czekolada sie rozpusci i połączy z masłem. W osobnej misce ubić białka na sztywną masę. Pod koniec ubijania dodawać cukier łyżka po łyżce, nie przestając miksować. Następnie dodać żółtka oraz letnią masę czekoladową. Na koniec dodać resztę przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę, szczyptę soli, cynamon i przyprawę do pierników. Masa będzie bardzo gęsta. Wyrobione ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
  • Następnego dnia wyjąć ciasto z lodówki i za pomocą łyżeczki uformować zgrabne kuleczki (nie spłaszczać ich) wielkości orzecha włoskiego. Obtoczyć je dokładnie w cukrze pudrze i od razu (aby ciasto nie ociepliło się) piecz ok. 10-11 minut w temp. 180st. ( ja piekłam 7-8 minut)
Keyword ciasteczka, czekolada, królik na słodko, Królikowe hity, na słodko

żródło inspiracji

https://walijskiepichcenie.blogspot.com/2017/11/popekane-piernikowo-czekoladowe.html

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube