Króliś (doświadczalny) poleca: roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i wędzoną mozarellą
Sezon na : „Ja rozumiem, że wam jest zimno, ale jak jest zima, to musi być zimno! ” (Miś) …uważam za otwarty. No panie zimy niby jeszcze nie ma, ale zimno jest i owszem. O 16-tej cimno jak …no wiecie gdzie (podpowiedź: w królisiowych czterech literach) i trzeba sobie poprawiać nastrój czymś wypasionym, żeby zapomnieć o tych niedogodnościach natury.
Jak coś wypasionego, no to oczywiście zdaniem Konefki, będzie to mięsko. Konefka jakiś czas temu kupiła wędzoną mozarellę, bo uwielbia wszelkiego rodzaju wędzonki i tak oto powstały roladki drobiowe z suszonymi pomidorami i wędzonym serem mozarella. Króliś (doświadczalny) miał odmienne zdanie o wypasioności obiadu, co zasygnalizował dość dosadnie, a co można podsumować modnymi ostatnio gwiazdkami 😉 Wiekszość do wycięcia, więc możecie się domyślić zdania Królisia na temat obiadku.
Króliś mógł zeżreć perłowy kuskus i warzywka, więc Ci trzęsący się nad jego losem, mogą sobie tą troskę darować. Menda z głodu na konefkowym garnuszku nie umiera. Nie było to danie w rankingu królikowych hitów, ale dla Konefki był to szybki, smaczny obiad w sam raz na aure „głucho wszędzie, ciemno wszędzie” Dziady.
Przepis na pierś z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozarellą
Składniki
- 3 większe piersi z kurczaka
- 9 suszonych pomidorów pokrojonych na mniejsze kawałki
- 9 plastrów wędzonej mozarelli
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1 łyzeczka czerwonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oleju
Instrukcje
- Każdą pierś z kurczaka przeciąć na pół, ale tak, żeby nie rozcinać do końca. Pierś rozłożyć na płasko i lekko rozbić. Każdą póżniej ułożyć na osobnym kawałku folii aluminiowej. Każdą pierś natrzeć czosnkiem, posypać solą, pieprzem, czerwoną papryką i tyminakiem. Na każdej piersi rozłożyć 3 kawałki suszonych pomidorów, pokrojonych na mniejsze kawałki. Na to położyć po 3 plasterki mozarelli. Zwinąć ciasno w roladkę, wspomagając się folią aluminiową. Tak zapakowane jak cukierki, roladki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180C na około 30 min. Po tym czasie wyciagnać na wierzch, rozwinąć z folii i obsmażyć na złoty kolor.
- Podawac według uznania. U mnie był to perłowy kuskus plus sałatka: czerwona, pomarańczowa papryka, pomidor, dużo natki pietruszki