Jakby ktoś pytał to najulubieńszą konefkową wigilijna potrawą są pierogi. Ona je może jeść na śniadanie, obiad i kolację. No może jeszcze na zmianę z serniczkiem. Inne dania moga nie istnieć.
Niestety po konefkowym domu szwenda się taka jedna menda – Króliś (doświadczalny) i on za pierogami nie przepada. Z jednej strony to i dobrze, bo wam łajza nie wyżre ulubionego dania, ale z drugiej to trza wtedy zakasac rękawy i narobic innych potraw pod samego Królisia (doświadczalnego)
W sumie pies mu…, jego strata, bo pierogi prima sort. Miękkie, elastyczne ciasto bez dodatku jajka ale z dodatkiem mąki krupczatki plus farsz z kapustą i grzybami podrasowany czosnkiem i mielonym kminem rzymskim.
Przepychota. Konefka z czystym sumieniem poleca (sumienie czyste, bo prane na święta i jest teraz funkiel nówka nieśmigana). W myśl pewnego mema: „Czynię rachunek sumienia, dbam o to aby moja dusza była czysta, przygotowana na następne grzechy”
Jak grzeszyć, to tylko z takimi pierogami, co naprawdę są grzechu warte.
Przepis na: pierogi z kapustą i grzybami
Ingredients
Na farsz do pierogów
- 800 g kiszonej kapusty
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 100 g suszonych grzybów dzień wcześniej moczonych w wodzie
- 3 łyżki masła
- sól
- pieprz
- czosnek
- 3 liscie laurowe
- 9 ziaren ziela angielskiego
- 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
Na ciasto do pierogów
- 300 g mąki 00
- 200 g mąki krupczatki
- 1 szkl wrzącej wody
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki masła
Instructions
Na farsz
- Namoczone grzyby odsączyć z wody i drobno poszatkować. Wodę odstawić, bo będzie później potrzebna. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odsączoną drobno posiekać. Pora pokroić w kostkę. Na dużą, głęboką patelnię wrzucić masło i na roztopiony tłuszcz dodać pora. Zeszklić, pod koniec dodać czosnek. Do pora dodać grzyby i przesmażyć razem. Następnie dodać kapustę. Chwilę razem smażyć i dodac wodę pozostałą po namoczonych grzybach. Dusić 10 minut i dodac liście laurowe oraz ziele angieskie. Następnie dodać kmin rzymski. Dusić do odparowania płynu i miękkości kapusty. Doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą
Na ciasto pierogowe
- Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
- Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.
Na pierogi
- Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.