Szukaj
Close this search box.

Przepis na: pierogi z kapustą i grzybami

Jakby ktoś pytał to najulubieńszą konefkową wigilijna potrawą są pierogi. Ona je może jeść na śniadanie, obiad i kolację. No może jeszcze na zmianę z serniczkiem. Inne dania moga nie istnieć.


Niestety po konefkowym domu szwenda się taka jedna menda – Króliś (doświadczalny) i on za pierogami nie przepada. Z jednej strony to i dobrze, bo wam łajza nie wyżre ulubionego dania, ale z drugiej to trza wtedy zakasac rękawy i narobic innych potraw pod samego Królisia (doświadczalnego)


W sumie pies mu…, jego strata, bo pierogi prima sort. Miękkie, elastyczne ciasto bez dodatku jajka ale z dodatkiem mąki krupczatki plus farsz z kapustą i grzybami podrasowany czosnkiem i mielonym kminem rzymskim.


Przepychota. Konefka z czystym sumieniem poleca (sumienie czyste, bo prane na święta i jest teraz funkiel nówka nieśmigana). W myśl pewnego mema: „Czynię rachunek sumienia, dbam o to aby moja dusza była czysta, przygotowana na następne grzechy”


Jak grzeszyć, to tylko z takimi pierogami, co naprawdę są grzechu warte.

 

Przepis na: pierogi z kapustą i grzybami

Prep Time 1 hour
Cook Time 30 minutes
1 hour
Total Time 2 hours 30 minutes
Course Main Course
Cuisine international
Servings 50

Ingredients
  

Na farsz do pierogów

  • 800 g kiszonej kapusty
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 100 g suszonych grzybów dzień wcześniej moczonych w wodzie
  • 3 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • czosnek
  • 3 liscie laurowe
  • 9 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego

Na ciasto do pierogów

  • 300 g mąki 00
  • 200 g mąki krupczatki
  • 1 szkl wrzącej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki masła

Instructions
 

Na farsz

  • Namoczone grzyby odsączyć z wody i drobno poszatkować. Wodę odstawić, bo będzie później potrzebna. Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i odsączoną drobno posiekać. Pora pokroić w kostkę. Na dużą, głęboką patelnię wrzucić masło i na roztopiony tłuszcz dodać pora. Zeszklić, pod koniec dodać czosnek. Do pora dodać grzyby i przesmażyć razem. Następnie dodać kapustę. Chwilę razem smażyć i dodac wodę pozostałą po namoczonych grzybach. Dusić 10 minut i dodac liście laurowe oraz ziele angieskie. Następnie dodać kmin rzymski. Dusić do odparowania płynu i miękkości kapusty. Doprawić do smaku pieprzem i w razie konieczności solą

Na ciasto pierogowe

  • Masło dodać do wrzącej wody i poczekać aż się roztopi. Składniki ciasta połączyć i zagnieść elastyczne ciasto.
  • Zakryć je ciepłą miską i zostawić na godzinę.

Na pierogi

  • Po tym czasie wałkować ciasto na cienkie placki i wycinać kółka. Na każdy kawałek ciasta nałożyć łyżeczkę farszu i lepić pierogi. Wrzucić na osolony wrzątek z dodatkiem łyżki oleju i gotować 2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Keyword danie wegetariańskie, efekt wow, kapusta kiszona, Królikowe hity, pierogi, wigilia, wow

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube