Króliś (doświadczalny) poleca: naleśniki z prażonymi jabłkami w cynamonowej posypce
Pomysł na wypasione śniadanie w wersji na słodko. Jak macie już dość „kanapków, parówków z ketchupem” czy innych wynalazków na szybko, bo wiecznie nie ma na nic czasu to podarujcie sobie w weekendzik odrobinę luksusu.
Naleśniki z domowej roboty jabłuszkami prażonymi, potem posmarowanymi roztopionym masłem i na końcu obtoczonymi w cynamonowej, cukrowej posypce. Już Wam ślinka leci?
Czasem fajnie celebrować śniadanie i podelektować się smakiem. Najlepiej wtedy wysłać swojego Królisia (doświadczalnego) na ryby, na grzyby…na co tam sezon jest aktualnie…niech idzie w siną dla i się poszwęda troszeczkę, żebyście miały czas na zrobienie śniadania i najważniejsze zjedzenie go w spokoju.
Jak Króliś (doświadczalny) wróci z wojaży to łaskawie pozwólcie mu odgrzać sobie śniadanie lub niech je na zimno, a wy w tym czasie korzystajcie z błogiego lenistwa

Przepis na: naleśniki z prażonymi jabłkami w cynamonowej posypce
Ingredients
Na prażone jabłka
- 2 kg jabłek
- 3/4 szkl cukru
- 1 cytryna sok
- 2 łyżeczki masła
Na naleśniki
- 1 szklanka mąki pszennej
- 2 jajka
- 1 szklanka mleka
- 3/4 szklanki wody najlepiej gazowanej
- szczypta soli
- 3 łyżki masła lub oleju roślinnego
dodatkowo
- 1/4 masła roztopionego
- 160 g drobnego cukru do wypieków
- 2 łyżeczki cynamonu
Instructions
Na prażone jabłka
- Jabłka obrać, wydrążyć gniazdo nasienne. Pokroić w kostkę. Do garnka wrzucić pokrojone w kostkę jabłka. Na to wsypać cukier i dodac soku z cytryny. Dusić na średnim ogniu aż jabłka się rozpadną. Pod koniec dodać masło i dokładnie wymieszać. Dusić do momentu aż nadmiar soku wyparuje.
Na naleśniki
- Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).
- Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. naleśnikowej. Przewrócić na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
- Na każdym naleśniku rozsmarować prażone jabłka, następnie zwinąć w rulon. Każdy posmarować roztopionym, ciepłym masłem. Cukier połączyć z cynamonem. Naleśniki obtoczyć w cynamonowej panierce. Można pokroić na kawałki i podawać z kwaśną śmietaną



