
Przepis na: kaszotto grzybowe ze szpinakiem
Ingredients
- 300 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki
- 50 g suszonych grzybów namoczonych dzień wczesniej
- 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
- 300 g świeżego szpinaku
- 200 g zielonego groszku najlepiej gdyby był swieży, ja użyłam konserwowego
- 3/4 litra bulionu warzywnego
- 1 średniej wielkości por pokrojony w talarki
- 1 szklanka kaszy pęczak
- 1/2 szklanki białego wina
- 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
- 1 łyżka ziół prowanslaskich
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- świeżo mielony czarny pieprz
- świeżo mielona sól morska
Instructions
- Przyprawione solą i pieprzem mięso indyka przysmażyć na patelni, na oleju. Dodać por i pieczarki. Dodać czosnek. Kaszę dodać do mięsa, pora i pieczarek. Kaszę przesmazyć tak żeby się zeszkliła. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać grzybowym wywarem z grzybami oraz częścią bulionu.
- Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości szpinak i zielony groszek. Kaszotto zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wymieszać






Króliś (doswiadczalny) poleca: kaszotto grzybowe ze szpinakiem i indykiem
Króliś (doświadczalny) wparował do kuchni z impetem do kuchni i hasłem na ustach: Nowy rok, nowy ja. Hasło to znaczy, ze Króliś (doświadczalny) po raz kolejny przy wchodzeniu w kolejny rok, doznał olśnienia, że on potrzebuje jeść zdrowo, bo chce być „pienkny i młody”. Na te dwie ostatnie opcje chyba trochę jakby za późno, ale Konefka nie miała siły z tymi hasłami dysutować.
Jak Króliś (doświadczalny) ma taką silną zajawkę na zdrowy tryb życia, nie ma co z futrzakiem dyskutować, bo wtedy to jest jak grochem o ścianę. W zasadzie Króliś (doświadczalny) je dość zdrowo, ale jego zdaniem jest truty świnstwami przygotowywanymi przez Konefkę.
Coby nie słuchać tego radosnego szczebiotania o nowym, ulepszonym Królisiu (doświadczalnym), Konefka przygotowała kaszotto mocno grzybowe z dodatkiem szpianku, zielonego groszku i indyka. Zdrowo jest? jest. Kasza, zielenina i chude mięso z indyka. Nie można się przyczepić, no chyba, ze jest się Królisiem (doświadczalnym), to i owszem można.
Zdaniem futrzaka, szpinak powinien być zbierany o wschodzie słońca i to tylko pojedyncze listki, a groszek, żeby spełniał wysokie standardy powinien….i tu już Konefka nie słuchała, tylko wcisnęła mocniej słuchawki w uszy i wrzuciła kawałek „wymienię Cię na lepszy model”.
Po jakimiś czasie Konefka znalazła wylizany talerz, ale już nawet nie skomentowała, że skoro wylizał, to chyba smakowało, bo Króliś (doświadczalny) nie z tych, co się przyznaje, ze coś smakuje, powiedziałby, że zjadł bo przymierał głodem lub z litości.