Szukaj
Close this search box.

Przepis na: grzybowe kaszotto ze szpinakiem

 

Przepis na: kaszotto grzybowe ze szpinakiem

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

  • 300 g piersi z indyka pokrojonej na mniejsze kawałki
  • 50 g suszonych grzybów namoczonych dzień wczesniej
  • 200 g brązowych pieczarek pokrojonych w plasterki
  • 300 g świeżego szpinaku
  • 200 g zielonego groszku najlepiej gdyby był swieży, ja użyłam konserwowego
  • 3/4 litra bulionu warzywnego
  • 1 średniej wielkości por pokrojony w talarki
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 100 ml słodkiej śmietanki do sosów
  • 1 łyżka ziół prowanslaskich
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • świeżo mielona sól morska

Instrukcje
 

  • Przyprawione solą i pieprzem mięso indyka przysmażyć na patelni, na oleju. Dodać por i pieczarki. Dodać czosnek. Kaszę dodać do mięsa, pora i pieczarek. Kaszę przesmazyć tak żeby się zeszkliła. Następnie podlać winem. Gdy wino odparuje całość podlać grzybowym wywarem z grzybami oraz częścią bulionu.
  • Kaszotto doprawic solą i pieprzem. W miarę jak kasza wchłania bulion uzupełniać go. Na koniec dodać do całości szpinak i zielony groszek. Kaszotto zestawić z ognia i dodać słodką śmietankę. Wymieszać
Słowo kluczowe grzyby, kasza pęczak, kaszotto, pieczarki, szpinak, zielony groszek

 

 

 

 

 

Króliś (doswiadczalny) poleca: kaszotto grzybowe ze szpinakiem i indykiem

Króliś (doświadczalny) wparował do kuchni z impetem do kuchni i hasłem na ustach: Nowy rok, nowy ja. Hasło to znaczy, ze Króliś (doświadczalny) po raz kolejny przy wchodzeniu w kolejny rok, doznał olśnienia, że on potrzebuje jeść zdrowo, bo chce być „pienkny i młody”. Na te dwie ostatnie opcje chyba trochę jakby za późno, ale Konefka nie miała siły z tymi hasłami dysutować.

Jak Króliś (doświadczalny) ma taką silną zajawkę na zdrowy tryb życia, nie ma co z futrzakiem dyskutować, bo wtedy to jest jak grochem o ścianę. W zasadzie Króliś (doświadczalny) je dość zdrowo, ale jego zdaniem jest truty świnstwami przygotowywanymi przez Konefkę.


Coby nie słuchać tego radosnego szczebiotania o nowym, ulepszonym Królisiu (doświadczalnym), Konefka przygotowała kaszotto mocno grzybowe z dodatkiem szpianku, zielonego groszku i indyka. Zdrowo jest? jest. Kasza, zielenina i chude mięso z indyka. Nie można się przyczepić, no chyba, ze jest się Królisiem (doświadczalnym), to i owszem można.
Zdaniem futrzaka, szpinak powinien być zbierany o wschodzie słońca i to tylko pojedyncze listki, a groszek, żeby spełniał wysokie standardy powinien….i tu już Konefka nie słuchała, tylko wcisnęła mocniej słuchawki w uszy i wrzuciła kawałek „wymienię Cię na lepszy model”.

Po jakimiś czasie Konefka znalazła wylizany talerz, ale już nawet nie skomentowała, że skoro wylizał, to chyba smakowało, bo Króliś (doświadczalny) nie z tych, co się przyznaje, ze coś smakuje, powiedziałby, że zjadł bo przymierał głodem lub z litości.

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube