Szukaj
Close this search box.

Przepis na : drożdżówki z budyniem i marmoladą pomarańczową

Noż qufa…nareszcie coś dla ludzi, a nie jakieś uje muje i dziwactwa z górnej półki dla szlachty, co nie pracuje. Takie hasło padło z ust (pyska raczej) Królisia (doświadczalnego) jak zobaczył przygotowane przez Konefkę drożdzówki.
Znaczy w dupie się poprzewracało i w okresie około świątecznym menda miała stanowczo za dobrze, podkarmiana serniczkami, wymyslnymi ciastami z frużeliną i deliaktnymi, piankowymi musikami, którymi nie powstydziłaby się najlepsza kawiarnia.
W sumie to trochę racji Króliś (doświadczalny) ma…broń Boże mu tego tekstu nie pokazywać, bo jeszcze mu palma odpierdzieli, że Konefka mu rację przyznaje. No ale rzeczywiście trzeba czasem zjeść coś nieudziwnionego i zwyczajnego.
Takim oto sposobem mamy drożdżówki z budyniem, w ramach wiśienki na torciei małego twiściku dodana marmolada pomarńczowa, którą Konefka dostała od pewnej przesympatycznej angielskiej babci. Babcia samiuteńka robiła marmoladę, więc był sztos.
Takie droźdzówki to najlepsiejsze „som” tego samego dnia, jeszcze świeże i puszyste. Najlepiej do szklanki kakao 🙂 Konefka musiała sie ino mocno pilnować co by wszystkich nie wyżreć. Na wierzch dała trochę skórki pomarańczowej, którą robiła z rumem.

Przepis na : drożdżówki z budyniem i marmoladą pomarańczową

Czas przygotowania 1 godzina
Czas gotowania 30 minuty
1 godzina
Łączny czas 2 godziny 30 minuty
Rodzaj Dessert
Kuchnia international
Porcje 18

Składniki
  

Na ciasto drożdzowe

  • 550 g mąki pszennej
  • 15 g suchych drożdży lub 30 g drożdży świeżych
  • 75 g cukru
  • 2 duże jajka
  • 250 g mleka
  • pół łyżeczki soli
  • 75 g masła roztopionego

Dodatkowo:

  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy
  • 400 ml mleka do budyniu
  • 4 łyżki cukru
  • 1 słoik marmolady pomarańczowej
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania

Instrukcje
 

Na budyń

  • Budyń ugotować w 400 ml mleka (dodając cukier), pamiętając o zagotowaniu samego mleka jak i budyniu. Ostudzić.
  • Na ciasto drożdzowe
  • Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać pozostałe składniki. Wyrobić i pod koniec dodać roztopiony tłuszcz. Ciasto wyrabiac do momemntu, aż będzie miękkie i elastyczne. Z ciasta zrobić kulę, włożyć do oprószonej mąką miski, odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem kuchennym, do podwojenia objętości (zajmie to około 1,5 godziny).
  • Dwie blachy wyłożyć papierem do pieczenia.
  • Wyrośnięte ciasto umieścić na oprószonym blacie. Lekko wyrobić podzielić na 18 równych części. Bułeczki układać na blaszkach, w dużych odstępach. Przykryć ręczniczkiem kuchennym, odstawić na około 40 minut do ponownego wyrośnięcia ciasta. Po upływie tego czasu szklanką z niedużym dnem zrobić w każdej bułeczce mocne wgłębienie, prawie do samej blachy, nałożyć do niego budyniu a na wierzch dać 1 łyżeczkę pomarańczowej marmolady. Ciasto posmarować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka. Odstawic na 20 min.
  • Piec około 15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, wystudzić na kratce.

Metoda dla maszynistów:

  • Wszystkie składniki na ciasto umieścić w maszynie w kolejności: płynne, sypkie, na końcu suche drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ‚dough‚ (około 1,5 h), po czym wyjąć ciasto, krótko zagnieść i uformować bułeczki
Słowo kluczowe bułeczki drożdżowe, drożdżówki, królik na słodko

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube