Przepis na: ciasto z musem ananasowym

 

Przepis na: ciasto z musem ananasowym

Prep Time 45 mins
Cook Time 30 mins
6 hrs
Total Time 7 hrs 15 mins
Course Dessert
Cuisine international
Servings 10

Ingredients
  

Na ciasto

  • 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
  • 150 g cukru
  • 150 g mąki
  • 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy

dodatkowo

  • 1 puszka ananasa w plastrach
  • rum biały opcjonalnie

Na mus ananasowy

  • 2 puszki ananasa w plastrach puszka 432 g
  • 600 ml śmietany kremówki
  • 12 listków żelatyny
  • cukier puder opcjonalnie

Instructions
 

Na ciasto

  • Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
  • Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem, mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
  • Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na wierzch wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła. Piec przez ok 30 minut do suchego patyczka.

Na nasączenie

  • Sok pozostały po wyciągnięciu plastrów ananasa wymieszać z rumem. Wlać rumu według uznania. Tą mieszanką nasączyć ciasto. Na wierzch ciasta wyłożyć plastry ananasa

Na ananasowy mus

  • Ananasa wraz z sokiem przełożyć do blendera i zmiksować na gładkie puree.
  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić. Do ananasowego puree dodać żelatynę. Wymieszać
  • W misie miksera umieścić schłodzoną śmietanę kremówkę i ubić. Dodać puree z ananasa wymieszane z żelatyną. Delikatnie lecz dokładnie wymieszać przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej. Sprawdzić czy odpowiada nam smak. W razie potrzeby dodać cukier puder. Warstwę musu wylać na ciasto. Odstawić do lodówki na kilka godzin
Keyword ananas, ciasta, ciasto z owocami, królik na słodko, musy, rum, wegetariańskie

Króliś (doświadczalny) poleca: ciasto z musem ananasowym
W Nowy Rok Konefka z impetem wchodzi z propozycją na ciasto nasączone mieszanka soku ananasowego i rumu. Ta mieszanka pozwoli nam na wejście w nowe i nieznane z troszkę większą smiałością
Pozwoli nam też z przymrużeniem oka spojrzeć na Królisia (doświadczalnego). Jak chlapniecie rumik bezpośrednio z butelczyny, zamiast nasączać ciasto efekt przymrużenia oka może byc większy. Po zaaplikowaniu większej dawki, może nawet oczka zamkną się na dłużej i uda się przespać te pierwsze mało przyjemne doznania ( w postaci facjaty Królisia)
Ciasto dodatkowo wzbogacone plastrami ananasa i wykończone przyjemnym musikiem ananasowym. Całość lekka i przyjemna. Każdy kęs zabierze Was w przyjemne rejony, gdzie można na chwilę zapomnieć o postanowieniach noworocznych i upierdliwym Królisiu (doświadczalnym)

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube