Szukaj
Close this search box.

Przepis na: Ciasto 3BIT z mango

Przepis na: Ciasto 3BIT z mango

Przepis na: Ciasto 3BIT z mango

Prep Time 1 hour
12 hours
Total Time 13 hours
Course Dessert
Cuisine international
Servings 18

Ingredients
  

Na ciasto 3BIT

  • 3 warstwy słonych krakersów po 18 sztuk warstwa

Na 1 masę

  • 600 g karmelu z puszki ja użyłam 1 i 1/2 puszki karmelu firmy Nestlé

Na 2 masę

  • 600 ml pulpy mango
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 7 listków żelatyny lub 7 łyżeczek żelatyny w proszku *

Na 3 masę

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 300 ml jogurtu o smaku mango
  • 4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku *
  • cukier opcjonalnie

Polewa

  • 250 ml pulpy mango
  • 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku *

Instructions
 

Wykonanie

  • Ułożyć blachę, na nią dwa większe kawałki folii aluminiowej. Powinno jej być na tyle dużo, żeby na spodzie wyłożył trzy rzędy krakersów. W każdym rzędzie powinno być 6 sztuk krakersów. Podnieść do góry folię aluminiową, tak, żeby utworzyć brzegi ciasta. Pierwszą warstwę krakersów posmarować karmelem. Na karmel wyłożyć drugą warstwę krakersów.

Na 2 masę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • W misie miksera ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Dodać pulpę mango i zmiksować razem z kremówką. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i razem zmiksować. Wylać na druga warstwę krakersów. Wstawić do lodówki, do stężenia. Przed wylaniem ostatniej masy ułożyć 3 warstwę krakersów.

Na 3 masę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem (ja dodaje opcjonalnie pod swoje kubki smakowe). Następnie wlać jogurt i zmiksować z kremówką. Pod koniec dodać żelatynę i zmiksować. Masę wylać na 3 warstwę krakersów. Wstawić do lodówki, do stężenia.

Na polewę

  • Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
  • Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
  • Pulpę mango wymieszać z żelatyna i wylać na wierzch deseru.

*Przed dodaniem żelatyny do deseru należy zalać ją małą ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy następnie rozpuścić. W tym celu – najszybciej włożyć ją do mikrofali, ustawić najsłabszą lub średnią moc, podgrzewać około 10 – 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę można również rozpuścić na palniku kuchenki. W tym celu przełożyć napęczniałą żelatynę do małego garnuszka, lekko podgrzewać

    Keyword bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, królik na słodko, mango, wegetariańskie

    Udostepnij :

    Twitter
    Telegram
    WhatsApp

    Więcej przepisów

    Awokado

    Jajko zapiekane w awokado

      English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

    Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube