Przepis na: Ciasto 3BIT z mango
Przepis na: Ciasto 3BIT z mango
Prep Time 1 hour hr
12 hours hrs
Total Time 13 hours hrs
Course Dessert
Cuisine international
Servings 18
Ingredients
Na ciasto 3BIT
- 3 warstwy słonych krakersów po 18 sztuk warstwa
Na 1 masę
- 600 g karmelu z puszki ja użyłam 1 i 1/2 puszki karmelu firmy Nestlé
Na 2 masę
- 600 ml pulpy mango
- 300 ml śmietany kremówki
- 7 listków żelatyny lub 7 łyżeczek żelatyny w proszku *
Na 3 masę
- 600 ml śmietany kremówki
- 300 ml jogurtu o smaku mango
- 4 listki żelatyny lub 4 łyżeczki żelatyny w proszku *
- cukier opcjonalnie
Polewa
- 250 ml pulpy mango
- 1 listek żelatyny lub 1 łyżeczka żelatyny w proszku *
Instructions
Wykonanie
- Ułożyć blachę, na nią dwa większe kawałki folii aluminiowej. Powinno jej być na tyle dużo, żeby na spodzie wyłożył trzy rzędy krakersów. W każdym rzędzie powinno być 6 sztuk krakersów. Podnieść do góry folię aluminiową, tak, żeby utworzyć brzegi ciasta. Pierwszą warstwę krakersów posmarować karmelem. Na karmel wyłożyć drugą warstwę krakersów.
Na 2 masę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- W misie miksera ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Dodać pulpę mango i zmiksować razem z kremówką. Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę i razem zmiksować. Wylać na druga warstwę krakersów. Wstawić do lodówki, do stężenia. Przed wylaniem ostatniej masy ułożyć 3 warstwę krakersów.
Na 3 masę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Kremówkę ubić na sztywną masę z cukrem (ja dodaje opcjonalnie pod swoje kubki smakowe). Następnie wlać jogurt i zmiksować z kremówką. Pod koniec dodać żelatynę i zmiksować. Masę wylać na 3 warstwę krakersów. Wstawić do lodówki, do stężenia.
Na polewę
- Potrzebną ilość żelatyny w listkach namoczyć w zimnej wodzie na około 5-7 minut, następnie wyjąć i lekko odcisnąć.
- Odciśniętą żelatynę podgrzać w niewielkim naczyniu i rozpuścić.
- Pulpę mango wymieszać z żelatyna i wylać na wierzch deseru.
*Przed dodaniem żelatyny do deseru należy zalać ją małą ilością zimnej wody, tylko do jej pokrycia. Odstawić na 10 minut do napęcznienia. Napęczniałą żelatynę należy następnie rozpuścić. W tym celu – najszybciej włożyć ją do mikrofali, ustawić najsłabszą lub średnią moc, podgrzewać około 10 – 15 sekund, do jej całkowitego rozpuszczenia. Żelatynę można również rozpuścić na palniku kuchenki. W tym celu przełożyć napęczniałą żelatynę do małego garnuszka, lekko podgrzewać
Keyword bez pieczenia, ciasto bez pieczenia, królik na słodko, mango, wegetariańskie