Szukaj
Close this search box.

Przepis na: babkę ziemniaczano dyniową

Przepis na: babkę ziemniaczano dyniową

Przepis na: babkę ziemniaczano dyniową

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 1 godzina 15 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 10

Składniki
  

  • 400 g dynii
  • 300 g obranych ziemniaków
  • 1 średnia cebula
  • 100 g wędzonego boczku
  • 70-80 g startego żółtego sera
  • 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki majeranku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
  • do smaku: sól i pieprz
  • kilka łyżek oleju do smażenia
  • Dodatkowo:
  • miękkie masło do posmarowania keksówki
  • bułka tarta do posypania formy

Instrukcje
 

  • Boczek i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia cebuli.
  • Ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dynię zetrzeć razem ze skórą do miski, gdzie zostały starte ziemniaki. Do warzyw dodać przesmażoną cebulę z boczkiem, jajka, czosnek, przyprawy, ser i mąkę. Należy uważać z solą, bo boczek i ser są już słone. Wszystko dokładnie wymieszać
  • Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 90 minut.
  • Podawać według uznania, ja podałam z sosem pieczarkowym.
Słowo kluczowe babka ziemniaczana, dynia, ziemniaki

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube