Przepis na: babkę ziemniaczano dyniową
Przepis na: babkę ziemniaczano dyniową
Prep Time 15 minutes mins
Cook Time 1 hour hr 15 minutes mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 10
Ingredients
- 400 g dynii
- 300 g obranych ziemniaków
- 1 średnia cebula
- 100 g wędzonego boczku
- 70-80 g startego żółtego sera
- 3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 2 jajka
- 3 czubate łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki majeranku
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego
- do smaku: sól i pieprz
- kilka łyżek oleju do smażenia
- Dodatkowo:
- miękkie masło do posmarowania keksówki
- bułka tarta do posypania formy
Instructions
- Boczek i cebulę drobno pokroić, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju do zeszklenia cebuli.
- Ziemniaki zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. Dynię zetrzeć razem ze skórą do miski, gdzie zostały starte ziemniaki. Do warzyw dodać przesmażoną cebulę z boczkiem, jajka, czosnek, przyprawy, ser i mąkę. Należy uważać z solą, bo boczek i ser są już słone. Wszystko dokładnie wymieszać
- Keksówkę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wyłożyć masę do keksówki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok 90 minut.
- Podawać według uznania, ja podałam z sosem pieczarkowym.
Keyword babka ziemniaczana, dynia, ziemniaki