Proste ciasto ze śliwkami Ekspresowe ciasto z kilku składników poleca się do kawy. Kilka minut mieszania i można wkładać do piekarnika. Maślany posmak i kwaskowe śliwki. Jest prosto i pysznie.
Proste ciasto ze śliwkami
Składniki
- 400 g śliwek węgierek bez pestki pokrojonych w grubsze plastry
- 3 duże jajka w temperaturze pokojowej
- 150 g cukru
- 150 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyżka do posmarowania tortownicy
- 2 łyżki brązowego cukru
Instrukcje
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta.
- Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto i wyłożyć owocami. Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła, które posypać brązowym cukrem.
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.