Proste ciasto z serem i czereśniami. Ekspresowe ciasto z nadzieniem serowym i czeresniami. Podane z frużeliną wiśniową. Smaczne i łatwe w przygotowaniu. Najdłużej trzeba sie bawić w drylowanie czereśni.
Proste ciasto z serem i czereśniami
Składniki
Na ciasto
- 5 dużych jaj w temperaturze pokojowej
- 300 g cukru
- 300 g mąki
- 75 g zimnego masła plus 1 łyzka do posmarowania tortownicy
Na masę serową
- 0,5 kg sera twarogowego mielonego z wiaderka
- 3/4 szkl cukru pudru
- 3/4 opakowania budyniu waniliowego
- 1 żółtko
Dodatkowo
- 400 g wydrylowanych czereśni
Instrukcje
Na ciasto
- Piekarnik nagrzać do 175 stopni.
- Jajka wbić do dużej miski i miksować wraz z cukrem mikserem końcówką do ubijania białek na wysokich obrotach przez minimum 5 minut, żeby masa była bardzo puszysta. Dodać mąkę i chwilę jeszcze miksować już na wolniejszych obrotach, tylko do połączenia składników.
- Dno formy posmarować delikatnie masłem. Do formy wylać ciasto. Na ciasto wyłozyć kleksami masę serową. Na to wysypać czereśnie i powciskać je w ciasto.
- Na owoce wyłożyć kawałki cienko pokrojonego masła
- Piec przez 40 minut- 1 godzinę do suchego patyczka.
Na masę serową
- Ser, cukier, budyń i żółtko dokładnie wymieszać mikserem.