Krewetki z brokułem. Jak lubicie smacznie zjeść, a lubicie owoce morza i nie macie zbyt dużo czasu na gotowanie to propozycja dla Was. Szybkie w przygotowaniu czosnkowe krewetki z brokułem, słodkim ziemniakiem, bobem i zielonym groszkiem.
Krewetki z brokułem
Ingredients
- 1 brokuł podzielony na różyczki i ugotowany al dente
- 100 g ugotowanego i obranego bobu
- 100 g świeżego zielonego groszku ( może być też mrożony, wcześniej ugotowany)
- 1 upieczony obrany słodki ziemniak pokrojony w kostkę
- 250 g krewetek
- 4 łyżki oliwy
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Instructions
- Na patelni, na rozgrzanej oliwie usmażyć krewetki i czosnek. Smażyć około 5 minut. Następnie dodać brokuła, bób i groszek. Doprawić do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Pod koniec dodać słodkiego ziemniaka. Wymieszać.
[
Prawns with broccoli
- 1 broccoli divided into florets and cooked al dente
- 100 g cooked and peeled broad beans
- 100 g of fresh green peas, can also be frozen, previously cooked
- 1 baked, peeled and chopped sweet potato
- 250 g shrimps
- 4 tablespoons of oil
- 2 cloves of garlic crushed
- salt
- pepper
- 1/2 teaspoon Herbes de Provence
- Fry shrimps and garlic in a pan overheated oil. Simmer for about 5 minutes. Then add broccoli, broad beans and peas. Season to taste with Provence herbs, salt, and pepper. In the end, add the sweet potato. Mix and cook together for a while.