Potrawka z papryki podana z rybą. Ten przepis znalazłam na jednym z blogów. Łatwy do zrobienia, nie jest drogi i jest smacznie, więc czego chcieć więcej? Potrawka wzbogacona przyprawa curry. U mnie podana z dorszem. Całość bardzo na plus.
Potrawka z papryki
Składniki
Na potrawkę
- 150 g. boczku wędzonego pokrojonego w kostkę
- 1 czerwona cebula pokrojona w plasterki
- 4 duże żółte papryki pokrojone w plasterki
- 2 duże ząbki czosnku przecisnięte przez praskę
- 4 pomidorki koktajlowe przekrojone na pół
- duża szczypta mieszanki curry – wg smaku
- 2 łyżeczki pasty tagine
- sól i pieprz do smaku
Instrukcje
Na potrawkę
- Boczek pokroic w kostkę, cebulę w piórka, paprykę (bez gniazd nasiennych)w długie, wąskie paski. Na suchej, rozgrzanej patlni usmazyc boczek,na średnim ogniu, by się lekko wytopił. Nastepnie dodac cebulę,zeszklić. Dodac pokrojoną paprykę, dusić ok 30 minut. Papryka powinna zmięknąć i stać się delikatna w smaku. Dodać pomidorki koktajlowe przekrojone na pól. Dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, szczyptę curry oraz opaste tagine. Doprawic solą i pieprzem.
- Podawać z dorszem i grillowaną papryką