Ziemniaki nadziewane pastą z makreli
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na pastę z makreli
- 2 makrele wędzone
- 10 sztuk pomidorów suszonych z zalewy
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 3 łyżki pasty tagine
- 100 gram sera feta
- sól
- pieprz
- kminek mielony
- czosnek granulowany
- papryka wędzona
Na ziemniaki
- 4 ziemniaki średniej wielkości
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na pastę z makreli
- Na rozgrzanej patelni, na oleju podmsażyć cebulę. Rybę obrać ze skóry i rozdrobnic widelcem. Dodac przesmażona i przestudzoną cebulę. Dodac pomidory suszone pokrojone na małe kawałki. Nastepnie dorzucić pokruzona fete.Doprawić do smaku i wymieszać . Dodac pastę tagine.
Na ziemniaki
- Rozgrzać piekarnik do 200°C. Ziemniaki umyc dokładnie i osuszyc. Nie obierać.
- Przy pomocy pędzelka albo ręcznika papierowego natrzec ziemniaki olejem rzepakowym Doprawic solą i peprzem.
- Włożyc ziemniaki do brytfanki i piec ok. 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków), aż ziemniaki będą zarumienione.
- Wyjac z piekranika. Wydrązyc środek ( nie bedzie nam potrzebny). Do srodka wlozyc paste z makreli i włożyć z powrotem na ok. 5 minut.
- Podawać według uznania. U mnie jest to cukinia i marchewka.
Słowo kluczowe danie obiadowe, danie rybne, makrela, na kanapki, ryba
Potatoes stuffed with smoked mackerel paste with dried tomatoes and tagine paste
Porcje 4
Składniki
For paste
- 2 smoked mackerel
- 10 dried tomatoes finely chopped
- 1 onion diced
- 3 tablespoons of tagine paste
- 100 g feta cheese crushed
- salt
- pepper
- ground cumin
- granulated garlic
- smoked paprika
For potatoes
- 4 medium-sized potatoes
- rapeseed oil
- sol
- pepper
Instrukcje
For paste
- Heat the oil on a frying pan. Add chopped onions and saute for a few minutes. Remove the skin from the fish and discard any bones, then break up the flesh into a bowl. Add fried and cooled onions. Add the dried tomatoes cut into small pieces.Then add crushed feta cheese. Season and mix. Add the tagine paste.
For potatoes
- Preheat the oven to 200 ° C. Wash the potatoes thoroughly and dry them. Do not peel.
- Using a brush or a paper towel, rub the potatoes with rapeseed oil. Season with salt and pepper.
- Put the potatoes in the baking dish and bake for 45-60 minutes (depending on the size of the potatoes) until the potatoes are browned.
- Take the potatoes out of the oven. Halve the potatoes and scoop out the center (we will not need it). Put mackerel paste in the center and put it back on for about 5 minutes.