Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne to pomysł na resztkowy obiad. Zostało mi trochę chilli con carne.Postanowiłam je więc podać w nowej odsłonie. Wymyśliłam sobie, ze robie rolade ziemniaczana z nietuzinkowym nadzieniem. Farsz do rolady gotowac trochę dłużej, żeby nie był zbyt wodnisty. Efekt był naprawdę WOW. Delikatne ziemniaki połączone z wyrazistym pikantnym nadzieniem.
Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne
Czas przygotowania 30 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 30 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne
- Na farsz chilli con carne
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 500 g mielonej wołowiny
- 100 g wędzonego boczku
- 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- Koncentrat pomidorowy do smaku
- 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
- 6 kawałków suszonych pomidorów
- 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
- 200 g młodej fasoli soi
- 100 ml wrzącego bulionu wołowego
- oliwa
Na roladę
- 1/2 kilograma ugotowanych ziemniaków
- 100 gramów mąki pszennej
- 50 gramów mąki ziemniaczanej
- 50 gramów kaszy manny
- 2 żółtka
- 2 łyżki masła roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)
Instrukcje
Przygotowanie
- Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
- Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
- Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
- Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
- Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu
Na roladę
- Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo użyc praski do ziemniaków
- Ziemniaki przełożyć do miski, wsypać do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlaćroztopione masło. Posolić. Zagnieć ciasto.
- Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt. Na cieście rozłożyć mięso
- Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
- Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
- Zawinąć roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiązać bawełnianą nicią.
- Delikatnie włożyć roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo. Gotować 30 minut.
- Po ugotowaniu przełożyć roladę na chwilę do zimnej wody.
- Podawac według uznania.U mnie sos pieczeniowy i sałatka z awokado
Słowo kluczowe chilli con carne, dania mączne, słodkie ziemniaki, wołowina
Potato roulade stuffed with chilli con carne
Potato roulade stuffed with chilli con carne
- For stuffing (chilli con carne)
- 1 onion (cut into cubes)
- 2 cloves of garlic (chopped)
- 1 teaspoon of chili powder
- 1 teaspoon of cumin powder
- 1 teaspoon of dried oregano
- 500 g of minced beef
- 100 g smoked bacon chopped
- 1 tablespoon of dark soy sauce
- 1 teaspoon of sugar
- Tomato puree for taste
- 800 grams of peeled tomatoes
- 6 pieces of sun dried tomatoes
- 1/2 can of red kidney beans in brine (200 g, drained and rinsed)
- 200 grams of soya beans
- about 100 ml of boiling beef stock
- oil
For potato roulade
- 500 grams of boiled potatoes
- 100 grams of plain flour
- 50 grams of potato starch
- 50 grams of semolina
- 2 egg yolks
- 2 tablespoons butter (melted (+ extra spoon of butter to coat the cloth))
Potato roulade stuffed with chilli con carne
For stuffing (chilli con carne)
- Preparation
- Heat the oil in a large frying pan and fry the onion, add garlic, chilli, cumin and oregano. Stir for 1 minute while cooking.
- Add minced beef and smoked bacon. Saute under cover for a few minutes.
- Season the meat with soy sauce and sugar. Add dried tomatoes and mix thoroughly. Season with pepper and salt. Add tomato puree to taste
- Cover and simmer for about 30 minutes stirring occasionally. Add drained and washed red beans and cook under cover for several minutes.
- Cook the food to evaporate the excess liquid
For potato roulade
- Mash the cooled potatoes with potato ricer.
- Put the potatoes into a bowl, pour both flours, semolina, egg yolks and pour the melted butter into them. Season with salt. Knead the dough
- Cover the surface with flour and roll out the potato dough (for a thickness of 1-1.5 cm) so it forms a rectangle. Spread the chilli con carne over the potato dough.
- Gently roll the dough into a roulade (the roulade should be rolled up as thight as possible).
- Sprinkle the melted butter over the clove (this is an extra spoon of butter).
- Wrap the roulade into the cloth and tighten the cotton thread.
- Gently put the roulade in a pot with boiling water, so that the water covers the entire roulade. The pot must be large enough for the roulade to place it horizontally. Cook for 30 minutes.
- After cooking, transfer the roulade to cold water for a while.
- Serve with gravy and salad