Szukaj
Close this search box.

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne/Potato roulade stuffed with chilli con carne

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne to pomysł na resztkowy obiad. Zostało mi trochę chilli con carne.Postanowiłam je więc podać w nowej odsłonie. Wymyśliłam sobie, ze robie rolade ziemniaczana z nietuzinkowym nadzieniem. Farsz do rolady gotowac trochę dłużej, żeby nie był zbyt wodnisty. Efekt był naprawdę WOW. Delikatne ziemniaki połączone z wyrazistym pikantnym nadzieniem.

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

Czas przygotowania 30 minuty
Czas gotowania 1 godzina
Łączny czas 1 godzina 30 minuty
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Ziemniaczana rolada nadziewana chilli con carne

  • Na farsz chilli con carne
  • 1 cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • 1 łyżeczka przyprawy chilli w proszku
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego kuminu w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 500 g mielonej wołowiny
  • 100 g wędzonego boczku
  • 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżeczka cukru
  • Koncentrat pomidorowy do smaku
  • 2 puszki obranych pomidorów z sosem pomidorowym
  • 6 kawałków suszonych pomidorów
  • 1/2 puszki czerwonej fasoli w zalewie 200 g, odsączonej i przepłukanej
  • 200 g młodej fasoli soi
  • 100 ml wrzącego bulionu wołowego
  • oliwa

Na roladę

  • 1/2 kilograma ugotowanych ziemniaków
  • 100 gramów mąki pszennej
  • 50 gramów mąki ziemniaczanej
  • 50 gramów kaszy manny
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki masła roztopionego (+ dodatkowa łyżka masła do posmarowania ściereczki)

Instrukcje
 

Przygotowanie

  • Na dużej patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć cebulę, dodać czosnek, chilli, kmin rzymski i oregano .Smażyć przez 1 minutę cały czas mieszając .
  • Dodać mieloną wołowinę i wędzony boczek. Dusić pod przykryciem przez kilka minut .
  • Mięso doprawić sosem sojowym i cukrem. Dodać suszone pomidory i dokładnie wymieszać. Doprawić pieprzem , solą . Dodać koncentrat pomidorowy do smaku
  • Przykryć i dusić przez około 30 minut co jakiś czas mieszając . Dodać odsączoną i przepłukaną czerwoną fasolę i gotować pod przykryciem przez kilka minut .
  • Gotować potrawę do odparowania nadmiaru płynu

Na roladę

  • Ostudzone ziemniaki przepuścić przez maszynkę do mięsa albo użyc praski do ziemniaków
  • Ziemniaki przełożyć do miski, wsypać do nich obie mąki, kaszę mannę, żółtka i wlaćroztopione masło. Posolić. Zagnieć ciasto.
  • Stolnicę posypać mąką i rozwałkować na niej ciasto ziemniaczane (na grubość 1-1,5 cm), tak aby powstał prostokąt. Na cieście rozłożyć mięso
  • Delikatnie zwinąć ciasto w roladę (rolada powinna być zwinięta jak najciaśniej).
  • Delikatnie natłuść środek ścierki roztopionym masłem (to tak dodatkowa łyżka masła).
  • Zawinąć roladę w ściereczkę i jej końce mocno zawiązać bawełnianą nicią.
  • Delikatnie włożyć roladę do garnka z wrzącą wodą, tak aby woda przykryła całą roladę. Garnek musi być na tyle duży, aby rolada weszła do niego poziomo. Gotować 30 minut.
  • Po ugotowaniu przełożyć roladę na chwilę do zimnej wody.
  • Podawac według uznania.U mnie sos pieczeniowy i sałatka z awokado
Słowo kluczowe chilli con carne, dania mączne, słodkie ziemniaki, wołowina

 

 

 

 

Potato roulade stuffed with chilli con carne

 

Potato roulade stuffed with chilli con carne

  • For stuffing (chilli con carne)
  • 1 onion (cut into cubes)
  • 2 cloves of garlic (chopped)
  • 1 teaspoon of chili powder
  • 1 teaspoon of cumin powder
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 500 g of minced beef
  • 100 g smoked bacon chopped
  • 1 tablespoon of dark soy sauce
  • 1 teaspoon of sugar
  • Tomato puree for taste
  • 800 grams of peeled tomatoes
  • 6 pieces of sun dried tomatoes
  • 1/2 can of red kidney beans in brine (200 g, drained and rinsed)
  • 200 grams of soya beans
  • about 100 ml of boiling beef stock
  • oil

For potato roulade

  • 500 grams of boiled potatoes
  • 100 grams of plain flour
  • 50 grams of potato starch
  • 50 grams of semolina
  • 2 egg yolks
  • 2 tablespoons butter (melted (+ extra spoon of butter to coat the cloth))

Potato roulade stuffed with chilli con carne

For stuffing (chilli con carne)

  1. Preparation
  2. Heat the oil in a large frying pan and fry the onion, add garlic, chilli, cumin and oregano. Stir for 1 minute while cooking.
  3. Add minced beef and smoked bacon. Saute under cover for a few minutes.
  4. Season the meat with soy sauce and sugar. Add dried tomatoes and mix thoroughly. Season with pepper and salt. Add tomato puree to taste
  5. Cover and simmer for about 30 minutes stirring occasionally. Add drained and washed red beans and cook under cover for several minutes.
  6. Cook the food to evaporate the excess liquid

For potato roulade

  1. Mash the cooled potatoes with potato ricer.
  2. Put the potatoes into a bowl, pour both flours, semolina, egg yolks and pour the melted butter into them. Season with salt. Knead the dough
  3. Cover the surface with flour and roll out the potato dough (for a thickness of 1-1.5 cm) so it forms a rectangle. Spread the chilli con carne over the potato dough.
  4. Gently roll the dough into a roulade (the roulade should be rolled up as thight as possible).
  5. Sprinkle the melted butter over the clove (this is an extra spoon of butter).
  6. Wrap the roulade into the cloth and tighten the cotton thread.
  7. Gently put the roulade in a pot with boiling water, so that the water covers the entire roulade. The pot must be large enough for the roulade to place it horizontally. Cook for 30 minutes.
  8. After cooking, transfer the roulade to cold water for a while.
  9. Serve with gravy and salad

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube