Ziemniaczany gratin z dorszem to pomysł na pysznie podane ziemniaki. Dietetyczne to danie to nie jest. Pewnie dlatego takie smaczne, bo ziemniaki zapiekane z serem, pełnotłustym mlekiem i śmietanką . Gałka muszkatołowa świetnie se tu sprawdza. Całość podana z dorszem.
Ziemniaczany gratin z dorszem
Prep Time 15 mins
Cook Time 45 mins
Total Time 1 hr
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na gratin
- 500 gr ziemniaków
- 150 ml mleka pełnotłustego
- 150 ml gęstej śmietanki 36 %
- 1 ząbek czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- 1 mała cebula pokrojona w kostkę
- szczypta gałki muszkatołowej
- 20 gr startego parmezanu
- odrobina masła
Na dorsza
- 2 filety z dorsza
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- 2 łyżki oliwy
- pieprz
- sól
- tymianek
- imbir
- koperek
Instructions
Na gratin
- Nagrzać piekarnik do 160 Masłem nasmarować foremkę ceramiczną. Obrać ziemniaki i pokroić w cienkie plastry. Wysuszyć na ręczniku papierowym. Międzyczasie w małym rondelku umieścić mleko i śmietankę. Dodać przeciśnięty czosnek, tymianek, cebulę. Podgrzać mleko ze śmietanką do momentu aż zacznie bąbelkować. Odstawić na bok. Dodać gałkę muszkatołowa i wymieszać. W ceramicznym naczyniu warstwowo układać ziemniaki i polewać każda warstwę sosem i posypywać startym serem. Wstawić do piekarnika na około 60 min.
- Ja część swoich ziemniaków zrobiłam w osobnych, okrągłych foremkach.
Na dorsza
- Nagrzać piekarnik do temperatury około 180°Filety umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Zmiażdżyć ząbki czosnku, a z cytryny wycisnąć sok. Filety natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Doprawić resztą przypraw. Następnie folię aluminiową posmarować oliwą z oliwek. W folii umieścić rybę i dobrze ją zawinąć. Piec około 30 minut.
Keyword danie obiadowe, danie rybne, dorsz, słodkie ziemniaki
Potato gratin with cod
For cod
- 2 cod fillets
- 4 cloves of garlic
- 1 lemon
- 2 tablespoons of oil
- pepper
- salt
- thyme
- ginger
- dill
For gratin
- 500 gr potatoes
- 150 ml of full-fat milk
- 150 ml of double cream
- 1 clove of garlic crushed
- a few sprigs of fresh thyme
- 1 small onion diced
- a pinch of nutmeg
- 20 gr of grated parmesan cheese
- a bit of butter
For Cod
- Heat the oven to approximately 180 ° Wash the fish fillets and dry with a paper towel. Crush cloves of garlic and squeeze the juice from the lemon. Season the fillets with salt, pepper, garlic, and lemon juice. Season with the rest of the spices. Then coat the aluminum foil with olive oil. Put a fish in the foil and wrap it well. Bake for about 30 minutes.
For gratin
- Heat the oven to 160 ° Lubricate the ceramic mold with butter. Peel the potatoes and cut into thin slices. Dry it on a paper towel. Meanwhile, put milk and cream in a small saucepan. Add garlic, thyme, and onions. Heat the milk and cream until it begins to bubble. Set aside. Add nutmeg and mix. In a ceramic dish layer potatoes and pour each layer with sauce and sprinkle with grated cheese. Put in the oven for about 60 minutes