Pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym. Uwielbiam kluchy w każdym wydaniu. Tutaj mamy pyzy ziemniaczane z gotowanych i tartych ziemniaków podane z gęstym, śmietanowym, dobrze przyprawionym sosem grzybowym
Pyzy ziemniaczane z sosem grzybowym
Czas przygotowania 1 godzina godzinę
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 2 godziny godzin
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na buraki
- 1 kg buraków upieczonych w folii
- Buraki dokładnie umyć. Nie obierać. Ułożyć na blaszcze do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec przez około 40-90 minut w zależności od wielkości buraków.
- 2 czerwone cebule pokrojone w kostkę
- 2 jablka obrane i pokrojone w kostkę
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżeczka soli do smaku
- szczypta pieprzu do smaku
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
- 2 łyżki oleju
Na zasmażkę
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
Na pyzy
- 1½ kg ziemniaków mączystych
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- sól i pieprz
Sos pieczarkowo śmietanowy
- 200 gramów pieczarek kasztanowych pokrojonych w plastry
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1-2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 3 łyżki śmietany 18 %
- olej do smażenia
- sól
- pieprz
Instrukcje
Na buraki
- Upieczone buraki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę podsmażyć na oleju. Do cebuli dodać buraki i starte jabłka. Dodać sól i pieprz. Następnie sok z cytryny i cukier. Smażyć razem kilka minut. Następnie dodać zasmażkę. Dusić chwilę do zgęstnienia, nie przerywając mieszania.
Na zasmażkę
- Masło umieścić na patelni i rozpuścić. Dodać mąkę i wymieszać dokładnie z masłem drewnianą łyżką. Smażyć cały czas mieszając do lekkiego zbrązowienia
Na pyzy
- Ziemniaki podzielić na dwie części. Większą część zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Następnie przełożyć do ściereczki. Szczelnie zawinąć i odcisnąć z nadmiaru wody. Wodę z ziemniaków odstawić na kilkanaście minut, aż skrobia opadnie na dno miski. Drugą część ziemniaków ugotować i przecisnąć przez praskę.
- W misce połączyć ze sobą starte i ugotowane ziemniaki. Ciasto doprawić solą i pieprzem. Dodać skrobię, która osiadła na dnie garnka. Dodać mąki. Zagnieść na stolnicy posypanej mąką
- W dużym garnku zagotować wodę z solą. Ciasto pokroić w równe plastry, Następnie uformować okrągłe pyzy. Gotować po kilka po 3-4 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Na sos
- Cebulę i czosnek zeszklić na oleju. Na osobnej patelni, na dużym ogniu przesmażyć na brązowo pieczarki. Dodać cebulę z czosnkiem. Zmniejszyć ogień i dusić razem przez kilkanaście minut. W razie konieczności, żeby nie przypalić grzybów dodać odrobinę wody lub bulionu warzywnego. Pod koniec duszenia dodać kwaśną śmietanę i dobrze wymieszać.
Słowo kluczowe buraki, Królikowe hity, pyzy