Pieczarki portobello nadziewane kuskusem. Pyszny pomysł na obiad. Ja ze smakiem zjadłam same pieczarki nadziewane kuskusem, czerwoną papryką, porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Inni zjedli dodatkowo z krewetkami. Ja podaje przepis na same pieczarki, a Wy zdecydujcie czy chcecie je zjeść jako samodzielne danie, czy będziecie dodawać coś jeszcze.
Pieczarki portobello nadziewane kuskusem
Ingredients
- 4 duże pieczarki portobello
- 100 g kaszy kuskus
- 1/2 pora pokrojonego w kostkę
- 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 8 szt. pomidorów suszonych pokrojonych
- spora garść liści szpinaku umytych i odsączonych
- 30 g tartego sera parmezan
- sól i pieprz
- gałka muszkatołowa
- kurkuma
- słodka papryka
- olej z suszonych pomidorów opcjonalnie
- bulion warzywny opcjonalnie
Instructions
- Kuskus wsypać do płaskiego naczynia i zalać gorącym bulionem. Bulion ma przykryć kaszę na palce wysokości. Przykryć i odstawić na kilka minut.
- Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Dodać pora i czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i paprykę. Dusić razem ok 5 minut. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy objętość dorzucić kaszę kuskus. Wymieszać do połączenia składników. Przyprawić do smaku.
- Umyte pieczarki bez nóżek posmarować olejem z pomidorów. Wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 10-15 min.



źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/pieczarki-nadziewane-kuskusem.html
Portobello mushrooms stuffed with couscous
- 4 large portobello mushrooms
- 100 g of couscous
- 1/2 leek diced
- 1 red pepper cut into cubes
- 2 cloves of garlic crushed
- 8 pieces of dried tomatoes chopped
- a large handful of spinach leaves washed and drained
- 30 g of grated Parmesan cheese
- salt pepper
- nutmeg
- turmeric
- sweet pepper
- oil from dried tomatoes optional
- vegetable stock optionally
- Put the couscous into a flat dish and pour over the hot stock. The stock is supposed to cover the couscous for 1 cm. Cover and leave for a few minutes.
- Heat oil from dried tomatoes in a frying pan. Add leek and garlic. Fry for a moment. Add dried tomatoes and peppers. Simmer for about 5 minutes. Add spinach. When spinach will reduce the volume add couscous. Mix to combine the ingredients. Season to taste.
- Spread the mushrooms with oil from sundried tomatoes. Fill with stuffing. Bake in an oven preheated to 200 degrees for about 10-15 min.