Pieczarki portobello nadziewane kuskusem/Portobello mushrooms stuffed with couscous

Pieczarki portobello nadziewane kuskusem. Pyszny pomysł na obiad. Ja ze smakiem zjadłam same pieczarki nadziewane kuskusem, czerwoną papryką, porem, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Inni zjedli dodatkowo z krewetkami. Ja podaje przepis na same pieczarki, a Wy zdecydujcie czy chcecie je zjeść jako samodzielne danie, czy będziecie dodawać coś jeszcze.

Pieczarki portobello nadziewane kuskusem

Ingredients
  

  • 4 duże pieczarki portobello
  • 100 g kaszy kuskus
  • 1/2 pora pokrojonego w kostkę
  • 1 papryka czerwona pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 8 szt. pomidorów suszonych pokrojonych
  • spora garść liści szpinaku umytych i odsączonych
  • 30 g tartego sera parmezan
  • sól i pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • kurkuma
  • słodka papryka
  • olej z suszonych pomidorów opcjonalnie
  • bulion warzywny opcjonalnie

Instructions
 

  • Kuskus wsypać do płaskiego naczynia i zalać gorącym bulionem. Bulion ma przykryć kaszę na palce wysokości. Przykryć i odstawić na kilka minut.
  • Na patelni rozgrzać olej z suszonych pomidorów. Dodać pora i czosnek. Chwilę podsmażyć. Dodać suszone pomidory i paprykę. Dusić razem ok 5 minut. Dodać szpinak. Jak szpinak zmniejszy objętość dorzucić kaszę kuskus. Wymieszać do połączenia składników. Przyprawić do smaku.
  • Umyte pieczarki bez nóżek posmarować olejem z pomidorów. Wypełnić farszem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni na około 10-15 min.

 

 

źródło inspiracji https://www.kuchniamagdaleny.pl/2019/07/pieczarki-nadziewane-kuskusem.html

 

Portobello mushrooms stuffed with couscous

 

  • 4 large portobello mushrooms
  • 100 g of couscous
  • 1/2 leek diced
  • 1 red pepper cut into cubes
  • 2 cloves of garlic crushed
  • 8 pieces of dried tomatoes chopped
  • a large handful of spinach leaves washed and drained
  • 30 g of grated Parmesan cheese
  • salt pepper
  • nutmeg
  • turmeric
  • sweet pepper
  • oil from dried tomatoes optional
  • vegetable stock optionally
  1. Put the couscous into a flat dish and pour over the hot stock. The stock is supposed to cover the couscous for 1 cm. Cover and leave for a few minutes.
  2. Heat oil from dried tomatoes in a frying pan. Add leek and garlic. Fry for a moment. Add dried tomatoes and peppers. Simmer for about 5 minutes. Add spinach. When spinach will reduce the volume add couscous. Mix to combine the ingredients. Season to taste.
  3. Spread the mushrooms with oil from sundried tomatoes. Fill with stuffing. Bake in an oven preheated to 200 degrees for about 10-15 min.

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube