Polędwica wieprzowa z dyniowym chutney i komosą ryżową to wyśmienity sposób na przemianę zwykłego dania w wykwintną potrawę. Kwaskowo- słodki chutney podkreśla smak mięsa. Całość podana z komosą ryżową.
Poledwica wieprzowa z dyniowym chutney
Prep Time 30 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 30 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 2
Ingredients
Na dyniowe chutney
- 1 dynia obrana pozbawiona miąższu i pokrojona w kostkę
- 2 marchewki pokrojone w kostkę
- 1 cebula pokrojona w kostkę
- 1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
- 1/2 szklanki soku jabłkowego
- garść żurawiny
- garść rodzynek
- 1 łyżka miodu
- 2 ząbki czosnku
- płatki chilli do smaku
- sól do smaku
- pieprz czarny do smaku
- szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Na polędwicę wieprzową
- 500 gr polędwicy wieprzowej
- pieprz
- czosnek granulowany
- suszony rozmaryn
- suszony tymianek
- suszony majeranek
- pokruszone pistacje
Instructions
Na dyniowe chutney
- Cebulę podsmażyć na rozgrzanej patelni. Dodać do niej marchewki. Dusić pod przykryciem. Kiedy marchewka będzie prawie miękka, dodać jabłka i dynię. Co jakiś czas podlewać sokiem jabłkowym. Następnie dodać pozostałe składniki, dusić jeszcze przez 30 minut.
Na polędwicę wieprzową
- Polędwicę posypać pieprzem grubo zmielonym z każdej strony. Doprawić resztą przypraw. Obsmażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem – mięso powinno pozostać sprężyste. Przełożyć polędwiczkę do brytfanny i polać ją tłuszczem ze smażenia. Wstawić do nagrzanego do 180 C piekarnika .
- (Czas pieczenia polędwiczki – podziel jej wagę na pół i uzyskasz maksymalny czas jaki powinna spędzić w piecu, u mnie 20-25 minut. Przed krojeniem i podaniem mięsa na stół odczekaj 5-7 minut)
- Przed podaniem obtoczyć w pokruszonych pistacjach.
- Podwać z komosą ryżową i szparagami.
Keyword daanie miesne, dynia, polędwica wieprzowa, polędwiczki wieprzowe, wieprzowina
Udostepnij :
Twitter
Telegram
WhatsApp