Szukaj
Close this search box.

Polędwiczki w sosie paprykowym/Pork tenderloin in pepper sauce

Polędwiczki w sosie paprykowym. Ja ostatnio mam fazę na wszystko z dodatkiem papryki. Tutaj papryka w postaci gęstego, kremowego i mocno paprykowego sosou w połączeniu z kruchymi polędwiczkami wieprzowymi. Całośc podana z podsmażaną polentą i chrupiącymi szparagami.

Polędwiczki w sosie paprykowym

Czas przygotowania 15 minuty
Czas gotowania 45 minuty
Łączny czas 1 godzina
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4

Składniki
  

Na sos paprykowy

  • 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
  • 1/2 cebuli
  • 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawalki
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1/4 szklanki bulionu warzywnego
  • 150 ml słodkiej smietanki do sosów
  • olej

Na polędwicę

  • 1 polędwiczka wieprzowa 450 g
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka oliwy

Instrukcje
 

Na sos paprykowy

  • Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
  • Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodac bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem

Na polędwiczkę

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
  • Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
  • Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.
  • Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam na patelni. Dodatkowo podałam platki parmezanu i szparagi
Słowo kluczowe danie mięsne, polędwica wieprzowa

 

 

 

 

For pepper sauce

  • 3 peppers: red (orange, yellow)
  • 1/2 onions finely chopped
  • 6 dried tomatoes cut into small pieces
  • 2 cloves of garlic squeezed
  • 1/4 cup of vegetable sauce stock
  • 150 ml of double cream
  • oil
  • 1 pork tenderloin (450 g)
  • coarsely ground pepper
  • 1 teaspoon of dried oregano
  • 1 tablespoon of oil

For pepper sauce

  1. Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers in hot oil.
  2. Add dried tomatoes and garlic. Add the stock. Simmer under cover for about 15 minutes. In the end, add cream. Season with salt and pepper

For pork tenderloin

  1. Cut the tenderloin into 1.5 cm slices, sprinkle with freshly ground pepper and oregano, put away.
  2. Pour the tablespoon of oil into the pan and spread it over the entire surface. Put the meat and fry for about 2 minutes on each side, in the meantime seasoning with salt.
  3. Add meat to pepper sauce. Cover, and simmer for about 40 minutes until the meat is tender.
  4. Serve with : potatoes, rice or pasta. I served with polenta. I cooked polenta the day before. I poured it into a container and put it away to set. On the second day I fried in the pan. In addition, I served it with parmesan and asparagus

 

Udostepnij :

Twitter
Telegram
WhatsApp

Więcej przepisów

Awokado

Jajko zapiekane w awokado

  English : Ingredients : 2 avocados 4 rashers of smoked back bacon 4 eggs salt and pepper METHOD Preheat your grill to maximum, then lay the bacon on the

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube