Polędwiczki w sosie paprykowym. Ja ostatnio mam fazę na wszystko z dodatkiem papryki. Tutaj papryka w postaci gęstego, kremowego i mocno paprykowego sosou w połączeniu z kruchymi polędwiczkami wieprzowymi. Całośc podana z podsmażaną polentą i chrupiącymi szparagami.
Polędwiczki w sosie paprykowym
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 45 minuty minut
Łączny czas 1 godzina godzinę
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
Na sos paprykowy
- 3 papryki : czerwona pomarańczowa, żółta
- 1/2 cebuli
- 6 suszonych pomidorów pokrojonych na male kawalki
- 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
- 1/4 szklanki bulionu warzywnego
- 150 ml słodkiej smietanki do sosów
- olej
Na polędwicę
- 1 polędwiczka wieprzowa 450 g
- grubo zmielony pieprz
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 łyżka oliwy
Instrukcje
Na sos paprykowy
- Paprykę przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne. Na rozgrzanym oleju podsmazyc cebulę i paprykę.
- Dorzucić suszone pomidory i czosnek. Dodac bulionu. Dusić pod przykryciem około 15 minut.Pod koniec dodac smietanke.Doprawic solą i pieprzem
Na polędwiczkę
- Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i oregano, odłożyć.
- Na patelnię wlać łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając sola.
- Mięso przełożyc do sosu paprykowego. Przykryć, i dusić przez ok. 40 minut do miękkości mięsa.
- Podawać z dowolnymi dodatkami : ziemniaki, ryż, makaron. Ja podałam z polentą. Polente gotwałam dzień wcześniej. Wylałam ja do pojemnika i odstawilam do stezenia. Na drugo dzien podmsazylam na patelni. Dodatkowo podałam platki parmezanu i szparagi
Słowo kluczowe danie mięsne, polędwica wieprzowa
For pepper sauce
- 3 peppers: red (orange, yellow)
- 1/2 onions finely chopped
- 6 dried tomatoes cut into small pieces
- 2 cloves of garlic squeezed
- 1/4 cup of vegetable sauce stock
- 150 ml of double cream
- oil
- 1 pork tenderloin (450 g)
- coarsely ground pepper
- 1 teaspoon of dried oregano
- 1 tablespoon of oil
For pepper sauce
- Cut the peppers in half and remove the seed nests. Fry onions and peppers in hot oil.
- Add dried tomatoes and garlic. Add the stock. Simmer under cover for about 15 minutes. In the end, add cream. Season with salt and pepper
For pork tenderloin
- Cut the tenderloin into 1.5 cm slices, sprinkle with freshly ground pepper and oregano, put away.
- Pour the tablespoon of oil into the pan and spread it over the entire surface. Put the meat and fry for about 2 minutes on each side, in the meantime seasoning with salt.
- Add meat to pepper sauce. Cover, and simmer for about 40 minutes until the meat is tender.
- Serve with : potatoes, rice or pasta. I served with polenta. I cooked polenta the day before. I poured it into a container and put it away to set. On the second day I fried in the pan. In addition, I served it with parmesan and asparagus