Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami
Czas przygotowania 15 minuty minut
Czas gotowania 1 godzina godzinę
Łączny czas 1 godzina godzinę 15 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 4
Składniki
- 1 polędwiczka wieprzowa 450 g
- grubo zmielony pieprz
- 1 słoik karczochów
- 2 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki masła
- 300 g pieczarek
- 2 łyżki whisky
- 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
- 125 ml śmietanki kremówki 30%
Instrukcje
- Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odłożyć.
- Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
- Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
- Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę i wymieszać. Włożyć pieczarki, karczochy oraz śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować ok 30 min aż sos trochę zgęstnieje.
Słowo kluczowe danie mięsne, polędwiczki wieprzowe
[:en]
Pork tenderloin in mustard sauce with artichokes is a very tasty thanks to the addition of hot mustard. The taste of the dish also boosts the addition of whiskey. The whole is toned with mushrooms, artichokes and cream.
[:]