Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami/Pork tenderloin in mustard sauce with artichokes

Polędwiczki wieprzowe w sosie musztardowym z karczochami

Prep Time 15 mins
Cook Time 1 hr
Total Time 1 hr 15 mins
Course Main Course
Cuisine international
Servings 4

Ingredients
  

  • 1 polędwiczka wieprzowa 450 g
  • grubo zmielony pieprz
  • 1 słoik karczochów
  • 2 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżki masła
  • 300 g pieczarek
  • 2 łyżki whisky
  • 3 łyżki musztardy francuskiej ziarnistej
  • 125 ml śmietanki kremówki 30%

Instructions
 

  • Polędwiczkę pokroić na 1,5 cm plasterki, posypać świeżo zmielonym pieprzem i odłożyć.
  • Pieczarki pokroić na plastry i podsmażyć na dużej patelni na łyżce oliwy przez ok. 8 minut co chwilę mieszając. Gdy będą już zrumienione i odparowane dodać masło i obsmażać jeszcze przez ok. 2 minuty na złoty kolor. Zdjąć z patelni i odłożyć na talerz.
  • Na tę samą patelnię wlać dodatkową łyżkę oliwy i rozprowadzić ją po całej powierzchni. Włożyć mięso i smażyć po około 2 minuty z każdej strony, w międzyczasie doprawiając solą.
  • Wlać whisky i odparować. Dodać musztardę i wymieszać. Włożyć pieczarki, karczochy oraz śmietankę kremówkę i zagotować. Pogotować ok 30 min aż sos trochę zgęstnieje.
Keyword danie mięsne, polędwiczki wieprzowe

 

 

 

 

 

[:en]

Pork tenderloin in mustard sauce with artichokes is a very tasty thanks to the addition of hot mustard. The taste of the dish also boosts the addition of whiskey. The whole is toned with mushrooms, artichokes and cream.

[:]

Podziel się :

Facebook
Twitter
WhatsApp

Zobacz i subskrybuj nasz nowy kanał na YouTube