Pork tenderloin in garlic sauce
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 500 g of pork tenderloin
- 1 leek white part
- 2 tablespoons of Provencal herbs
- salt
- pepper
- 7 cloves of garlic crushed
- 4 tablespoons of butter
- 200 ml of vegetable broth
- 200 ml of single cream
Instrukcje
- Cut the tenderloin into slices. Sprinkle with salt, pepper, Provencal herbs and rub with half of the garlic and leave for an hour to marinate. While the meat is marinating, prepare the leek. It’s time to cut the white part into slices. In a frying pan, melt half the butter. Put the chopped leek on the hot butter and fry it for a while. Then add the remining the garlic. Stir and simmer together for a while. Put the butter on a separate frying pan and fry the tenderloins on both sides until golden brown. Add the fried tenderloin to the leek with garlic. Pour all the broth and cook for a few minutes. Then add the cream and season with pepper. Boil until the liquid evaporates and the sauce is formed
Słowo kluczowe garlic sauce, meat dinner, pork tenderloin
Polędwiczki w sosie czosnkowym
Czas przygotowania 10 minuty minut
Czas gotowania 30 minuty minut
Łączny czas 40 minuty minut
Rodzaj Main Course
Kuchnia international
Porcje 2
Składniki
- 500 g polędwicy wieprzowej
- 1 por biała część
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- sól
- pieprz
- 7 ząbków czosnku
- 4 łyżki masła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 200 ml słodkiej śmietanki
Instrukcje
- Polędwicę pokroić na plasterki. Posypac solą, pieprzem, ziołami prowanslaskimi i natrzeć 3 ząbkami czosnku i odstawić na godzinę do zamarynowania.W czasie jak marynuje się polędwica, przygotować pora. Białą część pora pokroic na talarki. Na patelni roztopić połowę masła. Na gorące masło wrzucić pokrojonego pora i chwię smażyć. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Wymieszać i chwilę razem dusić. Na osobnej patelni umieścić poztsałe masło i na roztopionym obsmażyć polędwiczki o obu stron na złoty kolor. Podsmażone poledwiczki dodać do pora z czosnkiem. Całość zalać bulionem i gotowac kilka minut. Następnie wlać śmietanke i doprawić pieprzem. Gotować aż płyn odparuje i utworzy się sos
Słowo kluczowe danie mięsne, danie obiadowe, polędwiczki wieprzowe, wieprzowina